Prvé búrky už vznikajú. Priniesť môžu aj krúpy

Veronika Sádovská

Prvé búrky vznikli dnes už predpoludním. Na západe môžu vzniknúť supercely a priniesť aj krupobitie.

Prvé búrkové jadrá sa vytvorili tesne predpoludním v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. Postupne pribudnú na na celom našom území, najsilnejšie však budú na západe.

Po dlhých dňoch horúčav a sucha sa dnes začínajú tvoriť búrky na juhozápade nášho územia. V posledných dňoch sme mali dážď a búrky skôr na severe.

Dnes bude najteplejší deň tejto vlny horúčav, avšak postupne ho začínajú zmierňovať búrky. Keďže okrem tepla je aj veľmi vlhko a dusno, podmienky pre ich vznik sú ideálne. 

Búrky sa dnes môžu objaviť na celom území Slovenska, na západe budú však najintenzívnejšie. Búrok bude veľa a na západe môžu vzniknúť aj supercelárne búrky, pri ktorých nie je vylúčené ani krupobitie.

Okrem toho tieto búrky z tepla prinesú aj výrazný dážď. Pre vysušenú pôdu to znamená síce toľko potrebnú vlahu, ale môže sa stať, že ju nestihne absorbovať v takom veľkom množstve.

Postupne k nám od západu dorazí aj studený front, ktorý počas dnešného dňa a večera začne vytvárať intenzívne búrky nad Českom a Rakúskom. Tieto výrazné búrky dorazia nad západ nášho územia okolo polnoci.

Búrky prinesú okrem lejakov, krupobitia aj silný vietor. Hlavne tie nočné. A studený front prinesie aj vytúženie ochladenie.

Aktuálnu polohu zrážok a búrok môžete sledovať na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd