Prvé prognózy: Aké nás čaká leto 2022 v Európe?

Veronika Salayová

Svetové meteorologické spoločnosti prišli so svojimi prvými dlhodobými predpoveďami ohľadom leta 2022. Na aké leto sa podľa nich máme pripraviť? 

Letná sezóna v roku 2022 bude pod neustálym vplyvom La Niny, ako ukazuje vzor prúdenia nad Severnou Amerikou a Tichým oceánom. Letná predpoveď z hlavných poveternostných modelov zachytáva tento prúd a prognózy naznačujú, že letná sezóna na severnej pologuli bude pod vplyvom La Nina. 

La Nina je oceánsky a atmosférický jav, ​​ktorý sa vyskytuje každých niekoľko rokov v dôsledku zmien teplôt oceánu v rovníkovej oblasti a výrazne ovplyvňuje globálne počasie. 

Svetové meteorologické spoločnosti už vytvorili svoje prvé prognózy pre leto 2022, ktoré počíta s javom La Nina. Začneme dlhodobou predpoveďou modelu ECMFW, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za najpresnejší. Žiadny dlhodobý predpovedný systém však nemožno nazvať úplne spoľahlivým.

Aké budú letné mesiace jún, júl a august podľa ECMFW?

V Európe na väčšine kontinentu bude podľa predpovede ECMFW teplejšie, ako je normálne. Výnimkou bude severná Európa, ktorá bude pod vplyvom nízkotlakového systému.

Zdroj: ECMFW
Zdroj: ECMFW

Slovensko čakajú v priemere vyššie teploty o 1 °C počas celého letného obdobia. Čo sa zrážok týka, tých by malo byť v priemere menej, a pravdepodobne bude pomerne sucho na väčšine kontinentu, vrátane Slovenska. 

Predpoveď na leto podľa UKMO

Meteorologická spoločnosť Met-Office takisto prišla so svojou prognózou počas nadchádzajúcej letnej sezóny, ktorá je veľmi podobná predpovedi ECMFW. 

V Európe bude podľa UKMO na väčšine kontinentu počas letných mesiacov teplejšie, než sú normálne podmienky. Intenzita sa znižuje smerom na sever, kde sa zvyšuje vplyv nízkotlakovej zóny. Podľa UKMO sa očakáva suchšie leto ako zvyčajne. V strednej Európe, vrátane Slovenska, sú aj neutrálne oblasti, čo naznačuje pravdepodobnú aktívnu búrkovú sezónu. 

Zdroj: UKMO
Zdroj: UKMO

Dlhodobá prognóza CFS verzia 2 od NOAA

Keď sa pozrieme na predpoveď leta pre Európu podľa tohto amerického modelu, povrchové teploty sú na väčšine kontinentu, najmä v stredných a západných oblastiach, vyššie ako normál. Pri pohľade na zrážky vidíme väčšinou suchšie podmienky na celom kontinente.

Zdroj: NOAA
Zdroj: NOAA 

Môžeme povedať, že všetky tri modely sa zhodujú v tom, že leto na Slovensku bude v priemere teplejšie a suchšie, než je dlhodobý normál, s možnosťou výskytu častejších búrok.

Teplotne normálne leto sa očakáva iba v severnej a severozápadnej Európe a normálne až vlhkejšie podmienky sa očakávajú prevažne nad severnou Európou.

S teplom prichádzajú búrky

Mnohí sa už na leto veľmi tešia a tí, ktorí sa nevedia priam dočkať, iste poteší, že teplé počasie na území Slovenska začne už o pár dní, kedy teploty vystúpia nad +20 °C, postupne bude ešte teplejšie, a to až do +25 °C.

S vyššími teplotami však prichádzajú aj búrky, a tak tohtoročná búrková sezóna začne už v budúcom týždni. Viac o búrkach v najbližších dňoch sa dočítate TU.