PRVÉ INFO: Aj západ zasiahne sneženie. Prinesie aj 10 cm

Peter Minárik

Na severe Slovenska začala pravá zima. Výrazné sneženie bude pokračovať aj počas zajtrajšieho dňa. Sneženie by však malo doraziť aj do ďalších oblastí nášho územia.

Zatiaľ čo sever zasypáva množstvo snehu a v nasledujúcich hodinách ešte bude, tak zvyšok územia, najmä západ, juh a východ zostáva bez snehu. Aj toto by sa však malo zmeniť aj keď dočasne. 

Počas piatkového večera začne počasie na našom území ovplyvňovať frontálny systém. Najskôr postúpi teplý front, za ktorým sa najmä na západe oteplí v sobotu až na +4 °C a neskôr prejde front studený, za ktorým sa zasa ochladí a teploty spadnú aj na západe pod bod mrazu.

Prechod týchto frontálnych vĺn prinesie na naše územie zrážky, ktoré by mali byť spočiatku na celom našom území snehové.

Najskôr sneh, potom na západe odmäk aj dážď

Sneženie príde v piatok po 15:00 od severozápadu. Rozsneží sa na celom západnom a na väčšine stredného Slovenska. Do sobotňajšieho rána by malo napadnúť od 3 do 10 cm.

Sneženie by malo byť najvýdatnejšie v oblasti Malých Karpát a Javorníkov, kde môže pripadnúť aj cez 15 cm čerstvého snehu. Bude sa tu totiž prejavovať náveterný efekt.

Sneh, ktorý však napadne bude mokrý a ťažký. Počas soboty začnú na západnom Slovensku stúpať teploty nad nulu a sneh sa tak začne topiť. Naviac do sneženia sa začne miešať dážď. V sobotu večer by sa však malo opäť ochladzovať, a tak je ako taká nádej, že sneh sa v niektorých oblastiach západného Slovenska aj udrží.

Inde bude snežiť

Iná situácia by mala byť na strednom a východnom Slovensku, kde by malo snežiť a dážď sa tu neočakáva. Zrážky tu však budú o niečo slabšie ako na západe a na severozápade.

Sneženia sa tak dočkajú ďalšie regióny. V noci na sobotu preto buďte na cestách opatrní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd