PRVÉ INFO: Čaká nás séria intenzívnych búrok

PRVÉ INFO: Čaká nás séria intenzívnych búrok
Peter Minárik

Pred nami je séria horúcich dní, no okrem toho sa pripravte na možnosť silnejších búrok. Prídu už zajtra.

Predpovede počítajú s tým, že minimálne počas celej prvej júnovej dekády (1.6. - 10.6.) nás čaká vlna horúceho počasia, pri ktorej sa teploty na našom území budú v nasledujúcich dňoch šplhať v najteplejších oblastiach nášho územia až k hranici +30 °C.

Okrem toho, že sa v našej oblasti bude nachádzať teplý vzduch, tak problémom bude to, že postupne bude vzduch vlhší a tým pádom instabilnejší.

Nad Balkánom sa totiž nachádza tlaková níž. Tá vo vyšších vrstvách atmosféry bude od zajtra zasahovať až nad naše územie, čím zabezpečí vlhkosť.

Zrána a dopoludnia nás nasledujúce dni čaká krásne letné, prevažne jasné až polojasné počasie, no to je problém. Pri takomto počasí totiž slnečné lúče ohrievajú vzduch, ktorý tým že bude vlhký tak sa bude stávať počas dňa instabilnejším. 

Už okolo poludnia sa preto začne vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa počas popoludnia a večera budú formovať prehánky a búrky a tie by mohli byť aj intenzívnejšie.

Od zajtra nás čaká séria teplých, no búrlivých dní. Búrky sa začnú vytvárať v oblasti hôr, no podvečer sa môžu vyskytovať aj v nížinách.

Na našom území sa očakáva vysoká instabilita vzduchovej hmoty, ale takmer žiadna dynamika a to najmä na začiatku tohto týždňa. Búrky, ktoré tak budú vznikať budú veľmi stacionárne. Pohybovať sa tak budú veľmi pomaly a lokálne tak môžu prinášať intenzívne prívalové zrážky, ktoré môžu spôsobovať problémy. A práve tento sprievodný jav je najnebezpečnejší počas nasledujúcich dní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd