PRVÉ INFO: Chystajte dlhé veci. Čaká nás veľmi chladné počasie

Peter Minárik

Leto sa pomaly blíži ku svojmu koncu, ale letné počasie by malo na našom území skončiť ešte skôr ako samotné leto. Predpovede naznačujú, že v budúcom týždni nás čaká veľmi výrazné ochladenie, ktoré sa udrží.

Obdobie meteorologického leta začína 1. júna a končí sa presne v posledný augustový deň. Meteorologické leto sa tak pomaly, ale iste blíži ku svojmu konci a vyzerá to tak, že letné počasie skončí ešte skôr ako samotné leto a prázdniny.

Nasledujúce dni by sa síce malo otepliť, ale predpovede naznačujú, že na začiatku budúceho týždňa dôjde v našej oblasti k prudkému ochladeniu, ktoré sa udrží na našom území už do konca prázdnin.

Posledný teplý víkend?

Nadchádzajúci víkend bude na našom území veľmi priaznivý a tak si ho treba užiť. Počasie totiž na našom území bude pod vplyvom tlakovej výše, ktorá sa postará o to, že naše územie čaká prevažne jasné až polojasné počasie.

Aj teploty budú pomerne príjemné. Maximálne teploty budú počas víkendu na našom území stúpať na úroveň +25 až +31 °C. Pomerne príjemne bude aj v noci, kedy sa teploty budú pohybovať od +18 do +11 °C.

Takéto idylické počasie však skončí. V noci z nedele na pondelok to vyzerá, že cez naše územie začne postupovať studený front, ktorý prinesie veľmi výraznú zmenu v charaktere počasia na našom území.

Front prinesie zrážky a ochladenie

Podľa aktuálnych predpovedí by studený front mal začať postupovať cez naše územie v pondelok v skorých ranných hodinách, no to sa môže ešte mierne zmeniť. Isté však je, že príchod studeného frontu bude sprevádzaný búrkami, ktoré postupne prejdú do dažďa, ktorý môže byť aj výraznejší. Okrem búrok a dažďa, ktorý nás mimochodom čaká aj nasledujúce dni je však dôležitý fakt, že sa prudko ochladí a toto ochladenie bude dlhodobejšie.

Vyhliadky na nadchádzajúce dni totiž avizujú, že počasie v budúcom týždni by mala ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš, ktorá sa bude rozkladať nad Britskými ostrovmi a nad Škandináviou a po jej okraji by mal do našej oblasti od severovýchodu zatekať nad našu oblasť chladný vzduch.

Teploty by sa mali doslova prepadnúť a postupne sa dostanú aj pod +25 °C. V druhej polovici budúceho týždňa by malo byť na Slovensku najchladnejšie. Od stredy do piatka sa maximálne teploty budú na našom území pohybovať len od +15 do +23 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu veľmi podpriemerné hodnoty.

Takéto chladné počasie by sa malo udržať aj budúci víkend, čo znamená, že posledný letný víkend by mal byť na Slovensku studený. Chladnejšie počasie by malo pokračovať aj na začiatku septembra. Detailnú vyhliadku deň po dni na celý august nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd