PRVÉ INFO: Sneženie mieri opäť na Slovensko. Sneh zasype najmä západ krajiny

Peter Minárik

Počasie sa v našej oblasti opäť výraznejšie zhorší. Nebezpečné počasie nás čaká predovšetkým vo štvrtok, kedy Slovensko zasiahnu ďalšie vlny sneženia. Sneh napadne predovšetkým na západe krajiny.

Na našom území už niekoľko dní panuje teplotne podpriemerný charakter počasia. V našej oblasti prevláda chladné prúdenie a v tomto studenom prúdení k nám od Jadranu postupujú jednotlivé tlakové níže.

Tých nie je málo, čo zapríčiňujú na tento rok pomerne teplé povrchové vody Jadranského a Stredozemného mora, ktoré sú výrazne nad úrovňou dlhodobého teplotného normálu.

Ak nad teplé more vpadne chladný, kontinentálny vzduch od severu, tak to zvykne zapríčiniť nad vodnou hladinou prehlbovanie jednotlivých tlakových níži. Tie k nám už počas uplynulých dní priniesli niekoľko vĺn sneženia a ďalšie vlny sneženia nás ešte len čakajú.

Mieri ku nám ďalšie sneženie

Nad Jadranom dochádza k neustálemu prehlbovaniu nových tlakových níži, zatiaľ čo do našej oblasti stále prúdi chladnejší vzduch od severu. Keď sa do tohto vzduchu dostanú tlakové níže so svojou vlhkosťou, tak to v zimnom období spôsobuje na našom území pomerne výrazné zrážky.

Ďalšia tzv. ,,Jadranka,, teda tlaková níž, ktorá sa nad naše územie nasunie z oblasti Jadranského mora prinesie sneženie na Slovensko už počas štvrtka, pričom sneženie príde hneď v niekoľkých vlnách.

Sneženie zasiahne najmä západ

Prvá vlna snehových zrážok dorazí na Slovensko vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Snežiť začne od juhozápadu na mnohých miestach západného Slovenska, pričom pri teplotách okolo nuly sa bude pomerne rýchlo tvoriť snehová pokrývka.

Sneženie by sa malo v priebehu dopoludnia dostať aj nad časť stredného Slovenska, avšak sneženie sa zatiaľ očakáva len v západných okresoch stredného Slovenska. 

Ešte výdatnejšie sneženie sa na našom území očakáva vo štvrtok po 10:00. Sneženie začne od juhozápadu naberať na intenzite najskôr v oblasti západného a postupne aj v oblasti stredného Slovenska, kde by sa malo rozsnežiť najmä vo štvrtok večer.

Najviac snehu napadne na západe

Na konkrétne predikcie očakávanej novej snehovej pokrývky je ešte pomerne skoro, avšak numerické modely odhadujú, že najviac snehu pribudne v oblasti západného Slovenska.

V západnej polovici nášho územia by malo počas štvrtka pripadnúť od 5 do 10 cm nového snehu. Vo vyšších polohách aj nad 10 cm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd