PRVÉ INFO: Sobota prinesie na Slovensko oteplenie a popoludní búrky

Peter Minárik

Po upršaných dňoch sa zrážok tak rychlo nezbavíme. V priebehu soboty výdatnejší a trvalejší dážď vystriedajú početné búrky, ktoré sa budú vyskytovať hneď na niekoľkých miestach nášho územia.

Počas uplynulých dvoch dní sme sa dostali pod vplyv studeného frontu, ktorý na naše územie prináša zrážky, no na tomto studenom fronte sa prehĺbila aj tlaková níž, ktorá sa veľmi pomaly presúva z nášho územia nad Poľsko a práve okolo tejto tlakovej níže sa obtáčajú zrážky, ktoré prinášajú upršané počasie na naše územie.

Po daždivom štvrtku a piatku sa však počasie na našom území príliš nezmení. Cez víkend a to predovšetkým v sobotu nás čakajú početné búrky, ktoré môžu byť aj výraznejšie.

Prechodne sa oteplí

V ranných hodinách sa situácia čiastočne zmení. Zrážky na západnom a strednom Slovensku ustanú a vyskytovať sa budú už len v oblasti východného Slovenska.

Súčasne sa však nad oblasťou južného Jadranu bude nachádzať tlaková níž a okolo nej k nám prenikne o čosi teplejší vzduch od juhu, pričom medzičasom sa nad Česko a Nemecko nasunie ďalší studený front. Teploty by na západnom Slovensku mohli vystúpiť aj nad hranicu +20 °C.

V teplejšom vzduchu sa tak na našom území budú tvoriť prehánky a búrky, ktoré pre slabú dynamiku budú skôr stacionárnejšie a neorganizované. Bude sa teda tvoriť niekoľko početných búrkových buniek.

Búrky hrozia najmä na západe

Aktuálne výstupy numerických modelov počítajú s tým, že prvé prehánky a búrky sa začnú vytvárať už krátko popoludní v oblasti západného a stredného Slovenska.

Najviac búrok sa však očakáva v priebehu popoludnia v západnej polovici nášho územia a treba počítať s tým, že búrky budú počas soboty sprevádzané predovšetkým výraznejšími zrážkami a v jadrách jednotlivých búrkových buniek sa môžu objaviť aj krúpy.

Búrková aktivita by mala pretrvávať aj počas noci na nedeľu. To sa totiž už nad naše územie nasunie studený front, ktorý prinesie ďalšiu vlnu zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd