PRVÉ INFO: Západ v sobotu môžu zasiahnuť silné búrky

PRVÉ INFO: Západ v sobotu môžu zasiahnuť silné búrky
Peter Minárik

Búrky nás čakajú ešte počas víkendu a na začiatku nového týždňa sa už počasie upokojí. Numerické modely počítajú už zajtra na našom území so zaujímavou situáciou. Západ Slovenska môžu zasiahnuť intenzívne búrky

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje vlniaci sa studený front. Na ňom sa tvoria početné búrky. Tie sa uplynulé dni vyskytli predovšetkým na strednom a východnom Slovensku a v týchto oblastiach sa očakávajú aj počas víkendu.

Na východe spôsobili búrky už viaceré komplikácie. Problémy spôsoboval najmä prívalový dážď, ktorý v priebehu niekoľkých desiatok minút priniesol až desiatky milimetrov zrážok, ktoré zaplavovali ulice a cesty.

Situácia sa však trošku zmení. Zmena bude v tom, že zatiaľ čo doteraz sa najvýraznejšie búrky vyskytovali vo východnej polovici územia, tak cez víkend by sa mali sústrediť nad západnú polovicu nášho územia.

Silné búrky prídu v druhej časti popoludnia

Už dopoludnia by sa mali búrky vytvárať predovšetkým v hornatých oblastiach stredného a západného Slovenska. V priebehu dňa sa búrková aktivita začne rozmáhať smerom k západu a v podvečerných a vo večerných hodinách počítajú zatiaľ všetky numerické modely na západe so silnými búrkami.

Intenzívne búrky môžu prinášať prívalové zrážky aj krúpy. Vyskytovať sa však bude aj silnejší vietor.

Búrky zasiahnu aj okolité oblasti

Pred zajtrajšími silnými búrkami varujú aj okolité národné meteorologické inštitúcie, ktoré varujú oblasti, susediace so západným Slovenskom.

Rakúšania vydali pre východ Rakúska výstrahu 1. stupňa. Očakávajú búrky sprevádzané silným vetrom a lejakmi.

Maďarskí meteorológovia pre severozápad a západ Maďarska, teda pre oblasti susediace s Podunajskou nížinou vydali výstrahu 2. stupňa. Očakávajú, že búrky budú sprevádzané silným vetrom a krúpami. Búrky podľa nich môžu spôsobiť problémy v doprave a v energetike.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd