Prvé jarné dni prinesú zimné počasie. Sneh opäť napadne aj v nižších p

Peter Minárik
Počnúc dnešným dňom skončila meteorologická zima a začala meteorologická jar. Jar však počasie rozhodne nebude pripomínať. Vracia sa k nám totiž sneh.

Meteorologická zima, ktorá trvá od decembra do februára skončila a zimne rozhodne nedopadla. Musíme však povedať, že sa naplnili vyhliadky z uplynulého leta, ktoré očakávali, že tohtoročná zima bude teplotne aj zrážkovo nadpriemerná. Povodia sú veľmi nasýtené a pri výraznejších zrážkach ihneď dosahujú toky úroveň povodňových stupňov a ako celok skončila meteorologická zima v našej oblasti o 1,5 až 3°C nad dlhodobým priemerom. Meteorologická zima sa s nami včera rozlúčila dažďom a to aj na horách. Začína sa však ochladzovať a prvé dni meteorologickej jari budú zimné.

Búrlivé počasie v Európe

V Európe aktuálne panuje veľmi hektická situácia. V oblasti Talianska sa nachádza výrazná tlaková níž, ktorá dostala svoje meno Zissi. Počas včerajšieho dňa priniesla do nižších polôh Talianska a Balkánu výdatné zrážky a na hory sneh. V Alpách napadlo 100 až 200 cm čerstvého snehu.

V talianskych Alpách napadlo až 200 cm, v rakúskych do 100 cm, foto: Dino Bonelli

Sneženie sa však nevyhýba ani ostatným krajinám. V rámci výraznej tlakovej níže Zissi sa začalo prehlbovať nové jadro, ktoré postúpilo nad Balkán a dnes sa bude nachádzať už nad západnou Ukrajinou. Postupne tak po zadnej strane tejto tlakovej níže začal do strednej Európy prúdiť studený vzduch. Už včera snežilo výrazne aj v Nemecku a v západnej časti Poľska, Rakúska a v susednej Českej republike, kde v okolí Prahy zavládla až kalamitná situácia.

Kalamita včera ochromila západ Českej republiky, foto: idnes.cz

Dnes sa ochladí aj u nás

Studený vzduch už dnes ovplyvní počasie aj na našom území. Na viacerých miestach dnes bude pršať, pričom zrážky začnú už v priebehu dopoludnia od severozápadu prechádzať od výšky 300 metrov do sneženia. Mokrý sneh, tak môže napadnúť predovšetkým na severe.

Ďalšie zrážky nás čakajú aj v nasledujúcich dňoch a hranica sneženia sa bude pomerne často meniť. Pohybovať by sa však mala medzi hranicou 300 až 600 m.n.m. Najmä na severe sa tak opäť dočkajú snehovej pokrývky, avšak sneh môže napadnúť aj na iných miestach. Výrazné zrážky sa očakávajú aj v nasledujúcich dňoch. Cez deň však nebudú teploty pod nulou a tak to, čo v noci napadne sa v priebehu dopoludnia bude v nižších polohách topiť.

ANIMÁCIA: Vývoj zrážok na nasledujúce dni, data: meteocenter.eu

Do konca tohto týždňa môže na našom území spadnúť 40 až 70 mm zrážok, čo ešte viac nasýti naše povodia. Prvý týždeň meteorologickej jari, tak prinesie skôr zimnejší charakter počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd