PRVÉ ZÁBERY: Hurikán Ian udrel naplno. Hladina vody sa zdvihla takmer o dva metre

Veronika Sádovská

Oko hurikánu Ian sa pred hodinou dostalo nad pobrežie Floridy. Spôsobil už prvé rozsiahle povodne.

Hurikán Ian predtým ako dorazil v plnej sile na floridské pobrežie zosilnil na hurikán 4. kategórie so silou hraničiacou až s 5. kategóriou.

To ho robí najsilnejším hurikánom zatiaľ počas tejto sezóny a najsilnejším na juhovýchode Floridy za niekoľko desiatok rokov. Rýchlosť vetra sa už pred jeho príchodom pohybovala na hranici 100 km/h.

Vysoká hladina vody a záplavy

Prvé zábery ukazujú, že hladina vody spolu s extrémnymi lejakmi spôsobili rozsiahle záplavy. Morská voda, ktorú hurikán doslova vysal z mora, zvýšila hladinu o takmer 2 metre. Očakáva sa, že hladina ešte stúpne.

Celé juhovýchodné pobrežie môže čakať rozsiahle povodne. Jedným z miest, na ktoré hurikán naplno udrel bolo Fort Myers, podobne na tom je aj Tampa.

Evakuovali už milióny ľudí

Florida sa na príchod hurikánu už pripravovala. Povinne evakuovali 1,5 milióna ľudí a odporúčanie na evakuáciu dostalo vyše 2,5 milióna obyvateľov.

Hurikán prejde počas dnešnej noci celým stredom polostrova. Vo vnútrozemí sa očakáva okrem výdatného dažďa a búrok aj vznik tornád. 

Zajtra sa postupne hurikán dostane znova nad Atlantik, avšak cestou už výrazne zoslabne.

Celý vývoj hurikánu môžete sledovať v našom ONLINE prenose. Sledovať jeho priebeh budeme aj naďalej.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd