Prvý sneh mieri do nížin. Čakajú nás aj celodenné mrazy

Peter Minárik
Zima sa už blíži. Od severu k nám začína zatekať studený vzduch a ten prinesie poriadne mrazy a prvý sneh aj do nížin, vrátane Bratislavy.
Konečne je tu pre mnohých dlho očakávaná zima. Od severu preniká na naše územie chladnejší vzduch a ten sa tu udrží niekoľko dni. Štefan prinesie sneženie najmä na sever územia. V južnej časti územia sa ešte zrážky neočakávajú, ale ochladí sa už aj tu. Noci budú poriadne mrazivé a v nedeľu by mala doraziť Perinbaba, ktorá prinesie zrejme sneženie aj do nížin. Prvý sneh sa očakáva aj v Bratislave.

Sobota bude slnečná a mrazivá
Frontálne rozhranie, ktoré dnes ovplyvňuje počasie na severe prinesie snehové zrážky predovšetkým na Kysuce, Oravu, Liptov a Spiš. Ostatné regióny si ešte musia počkať.
Od západu sa v priebehu noci na sobotu nasunie nevýrazný výbežok vyššieho tlaku, ktorý na celé naše územie prinesie jasné až polooblačné počasie bez zrážok. Naša oblasť bude naďalej v studenom, arktickom prúdení a pri vyjasnení tak pôjdu teploty poriadne nadol.
V noci na sobotu sa očakáva pokles teplôt na -3 až -10°C. Na severe teploty spadnú aj pod -10°C.
V priebehu soboty sa na mnohých miestach očakáva celodenný mráz. Teploty sa dostanú len na -7 až -1°C. Okolo nuly môže byť na juhozápade.
VIDEO: Od severu mieri ochladenie. Teploty budú strmo padať

Nedeľa prinesie do nížin sneženie
Zaujímavá situácia sa črtá v priebehu nedele. Z alpskej oblasti sa smerom nad severný Jadran začne presúvať v studenom vzduchu tlaková níž. Tá bude nositeľkou pomerne intenzívnych snehových zrážok. Naďalej ešte nie je známe presné trasovanie tlakovej níže od čoho bude závisieť aj výška nového snehu. Oblasť Rakúska, severného Talianska, Slovinska, Maďarska a severného Balkánu sa však môže pripraviť na poriadne zimné podmienky. Napadnúť by malo množstvo snehu a pridá sa aj silný vietor. Na cestách to tak nebude ,,med lízať,,.

Ako sme už spomínali, tak konečné trasovanie tlakovej níže bude závisieť od množstva nového snehu aj na našom území. Na severe a východe očakávame snehu najmenej. Niekde nemusí padať vôbec. Naopak na západe a juhu stredného Slovenska sa môžu tešiť na prvý sneh. Aj v okolí Bratislavy môže v priebehu nedele pri záporných teplotách napadnúť 2 až 5 cm nového snehu. Do toho sa pridá silný vietor, a tak počítajte s tvorbou snehových jazykov.

Zimné počasie bude v priebehu budúceho týždňa pokračovať a bude ešte chladnejšie. Pád teplôt sa nezastaví. Denné teploty sa budú pohybovať v intervale -3 až -10°C a nočné len v intervale -7 až -18°C. Priaznivci poriadnej zimy si tak prídu na svoje.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd