Prvý sneh rýchlo prišiel a aj rýchlo odíde. Zima sa môže vrátiť na kon

Peter Minárik
Prvý sneh aj v nižších polohách napadol na severe Slovenska. Naposledy sneh padal v októbri pred 6 rokmi

Máme tu prvý sneh tohtoročnej zimnej sezóny. Prvý sneh síce už padal v septembri, ale to len na hrebeňoch Tatier. Tentoraz sneh padal aj v nižších polohách severného Slovenska, a tak môžeme hovoriť o prvom rozsiahlejšom snežení, ktoré vyskúšalo pripravenosť aj našich cestárov.

Snežiť začalo na severe Slovenska okolo polnoci. O prvý sneh sa postarala tlaková níž, ktorá sa presúvala z Balkánu a prišla do studeného vzduchu. Najviac snehu napadlo do rána na Spiši. V nižších polohách sa výška nového snehu pohybuje okolo 10 cm. V polohách nad výškou 800 m.n.m sa však šplhá až nad 20 cm.

V najnižších polohách východného Slovenska však prší a úhrny zrážok sú to pomerne významné. Pohybujú sa aj nad 20 mm.

Prvý sneh pomerne rýchlo prišiel a aj skoro odíde. Sneženie už v priebehu večera začne na severe ustávať a počas noci ustanú aj dažďové zrážky na východe:

ANIMÁCIA: Ustávanie zrážok počas najbližších hodín (modrá-sneženie, zelená-dážď)

Zatiaľ čo sever nášho územia zažíva zasnežený pondelok, tak úplne odlišná situácia panuje na západe Slovenska, kde nič nenaznačuje zimu. Azda len okrem pomerne nízkych teplôt. Oblačnosť sa zmenšuje a vykukuje slnko.

V Bratislave je slnečno a na severe sneží

Dostaneme sa do teplejšieho vzduchu

Sneh sa už v priebehu utorka na severe vo väčšine lokalít roztopí. Do našej oblasti totiž začne zatekať teplejší vzduch a teploty sa počas dňa vyšplhajú na +6 až +12°C.

V nasledujúcich dňoch sa teploty budú držať na vyšších hodnotách a na západe sa môžu priblížiť až k +20°C. Pekné počasie nás však nečaká. Pred nami sú zamračené a upršané dni.

Zima sa môže vrátiť na konci mesiaca

Tento týždeň nám už návrat zimy do nižších polôh nehrozí. Sneh sa môže v nižších polohách opäť ukázať na konci budúceho týždňa. Teploty by totiž mali opäť klesať. Za určitých okolností môže byť prílev studeného vzduchu na naše územie výraznejší ako v uplynulých hodinách. Studený vzduch by k nám mohol preniknúť medzi tlakovou výšou so stredom nad Severným morom a tlakovou nížou so stredom nad Ruskom priamo z chladnej Arktídy.

Situácia sa však môže veľmi rýchlo zmeniť. Každopádne o vývoji situácie Vás budeme priebežne informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd