Púštne kobylky môžu spôsobiť humanitárnu katastrofu

Púštne kobylky môžu spôsobiť humanitárnu katastrofu
Veronika Salayová

Púštne kobylky sú v Afrike extrémne premnožené kvôli vhodným poveternostným podmienkach. Ak sa v blízkej dobe nič nezmení, hrozí humanitárna katastrofa. 

V posledných týždňoch východnú Afriku pustošia púštne kobylky. Nebolo by to prekvapujúce, pretože sa to deje každý rok, ale v tejto sezóne sú roje kobyliek rekordné, hlavne kvôli vhodným poveternostným podmienkam, ktoré boli pre rozmnožovanie kobyliek ideálne. 

Roje kobyliek ničia plodiny v Somálsku a Etiópii. Ide o najväčší útok púštnych kobyliek za 25 rokov. Kobylky pustošia plodiny aj v Keni, kde zaznamenali najväčšiu inváziu za 70 rokov.

Obrovské roje hmyzu sa šíria ďalej a už sa dostali aj do Ugandy. Ďalšie správy naznačujú, že kobylky prekročili hranice v severnej Tanzánii. 

Kobylky zaznamenali aj v juhozápadnej Ázii, najmä v severozápadnom Pakistane. Existujú správy o kobylkách pohybujúcich sa po južnom pobreží Iránu. Kobylky môžu preletieť aj 150 km za jeden deň.

Zdroj: Dobra podoga24
Zdroj: Dobra Podoga 24

Stredne veľký roj nenásytných kobyliek môže zjesť toľko jedla ako celá kenská populácia. Takéto množstvo kobyliek pustoší africké poľnohospodárstvo, ktoré sa ocitá v kríze.

Hladomor už postihuje 13 miliónov ľudí v regióne a ďalších 20 miliónov je ohrozených hladom. Krajina bojuje proti kobylkám postrekmi z lietadiel, avšak nie je to dostačujúce. 

Ak sa nič nezmení, roje púštnych kobyliek môžu v nasledujúcich mesiacoch spôsobiť humanitárnu katastrofu od východnej Afriky po Blízky východ.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd