Radiácia z jadrových testov na Sahare sa dostala do Európy

Ľubomír Franko

Na rozhraní februára a marca prenikol do Európy saharský prach. Vo Francúzsku v ňom zistili rádioatkívne cézium-137. Rádioaktivita pochádza z francúzskych testov jadrových zbraní na Sahare zo šesťdesiatych rokov.

Do Európy dorazili v priebehu tohto roku už tony saharského prachu. Naposledy sa k nám prach dostal na rozmedzí februára a marca, kedy zafarbil oblohu dohneda nielen na našom území, no takisto v ďalších európskych krajinách.

Saharský prach, ktorý dorazil do Európy vo februári, priniesol so sebou aj niečo nečakané. Podľa združenia pre kontrolu rádioaktivity na západe Európy ACRO bol v piesku nameraný patrný nárast radiácie.

V prachu bola nameraná zvýšená rádioaktivita

Podľa ACRO sa v prachu nachádzala zvýšená koncentrácia rádioaktívneho cézia-137. Aby sme našli pôvod tejto rádioaktivity, musíme sa pozrieť viac do minulosti. Ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia testovali Francúzi v oblasti Sahary jadrové zbrane.

Predtým, ako Alžírsko v roku 1962 vyhlásilo svoju nezávislosť, bola krajina francúzskou kolóniou. V alžírskej časti Sahary podnikali Francúzi testy jadrových zbraní.

13. februára 1960 podniklo Francúzsko prvý test jadrovej zbrane, udalosť spomínaná aj ako „Gerboise Bleue“. Po tomto prvom teste nasledovali ďalšie podzemné testy jadrových zbraní, čo zanechalo v oblasti značnú stopu v podobe zvýšenej rádioaktivity.

Výskyt cézia-137 v saharskom prachu nad Francúzsko, zdroj: ACRO
Výskyt cézia-137 v saharskom prachu nad Francúzskom, zdroj: ACRO

Alžírsko „vracia požičané“

Rádioaktivita, ktorá sa postupne prenikla do viacerých vrstiev na Sahare, sa v podobe prachu začala následne dostávať nad Európu. Z Alžírska sa tak postupne najmä do západnej Európy vracajú rádioaktívne častice.

Satelitná snímka zo 6. februára 2021, zdroj: ESA
Satelitná snímka zo 6. februára 2021, zdroj: ESA

Čo je ale dôležité je to, že takéto množstvo cézia-137 je len veľmi malé a ťažko namerateľné. Pre ľudské telo tak má len zanedbateľný vplyv. ACRO ďalej v správe uvádza, že prach vytvoril nad území Francúzska tenučkú vrstvu, ktorá je aj veľmi slabo rádioaktívna. Tieto sedimenty sa tak pridávajú k sedimentom po výbuchu elektrárne v Černobyle.

Na svete existujú ďalšie rádioaktívne oblasti

Nielen Sahara nesie so sebou stopy po Studenej vojne a jadrových testoch. Medzi rokmi 1945 a 1980 podnikli štáty ako Veľká Británia, Sovietský zväz, USA, Francúzsko a Čína spolu najmenej 520 jadrových testov. 

Jednou z najznámejších zamorených oblastí je Bikini Atoll na juhu Tichého oceánu, kde Američania otestovali aj ich najsilnejšiu jadrovú zbraň Castle Bravo. Vedci tvrdia, že tento atol je stále viac rádioaktívny ako Černobyľ. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd