Rakúsko dáva do pohotovosti armádu pre výdatné sneženie

Štajersko Peter Minárik

V Rakúsku, podobne ako u nás uplynulé dni veľmi výdatne snežilo. Meteorológovia očakávajú počas víkendu ďalšiu vlnu sneženia. Rakúsko očakáva v niektorých oblastiach kritickú situáciu a dalo do pohotovosti armádu.

Rakúsko očakáva hotové biele peklo. V uplynulých dňoch bolo vystavené podobnej situácii ako naše severné regióny. Severné Alpy sa ocitli vo vlhkom, severnom prúdení, ktoré tu prinášalo výdatné sneženie. V niektorých oblastiach napadlo 100 až 200 cm snehu, čo spôsobilo mnoho problémov. Snehová nádielka však ešte príde.

Niektoré obce sú odrezané od sveta

Po výdatnom snežení úrady rozhodli o 15:00 o uzavretí niekoľkých ciest po tom, ako situáciu počas dnešného dňa monitorovali vrtuľníkmi. Pre vysoké lavínové nebezpečenstvo uzavreli cestu v oblasti Sankt Nikolai im Sölktal. Zhruba 580 obyvateľov je odrezaných od sveta.

Podobne je uzavretá cesta do lyžiarskej oblasti Planneralm a to od dnešných 18:00. Úrady taktiež oznámili, že počas zajtrajšieho rána rozhodnú o uzavretí ďalších ciest v oblasti Štajerska a Tirolska po analýze nočnej situácie, uviedla ORF.

Od 19:00 úrady uzavreli aj frekventovanú cestu 115 medzi Vordernbergom a Eisenerzom taktiež pre riziko lavín. Oblasť Präbichl je tak odrezaná od sveta, uviedla stránka Präbichl Bergbahnen.

V snahe predísť pádu lavíny na diaľnici A10, túto diaľnicu dnes popoludní uzavreli a vykonali kontrolovaný odstrel lavíny. 

Rakúsko zasiahne ďalšia vlna sneženia

Situácia v Rakúsku sa však začína zhoršovať. Meteorológovia vydali výstrahu 3. stupňa pred ďalšou vlnou sneženia, ktorá cez víkend zasiahne Rakúsko. V už postihnutých oblastiach by mohlo spadnúť ďalších 50 až 100 cm snehu.

Úrady zmobilizovali armádu

Úrady v západnom Štajersku pred očakávaným zhoršením situácie požiadali o pomoc armádu. K žiadosti sa neskôr pridali regióny v oblasti Salzburgu a Tirolska. Na základni Schwaz boli rakúske ozbrojené sily uvedené do pohotovostného režimu. V podporných kasárniach v Innsbrucku aktivovali lavínový vlak.

V najbližších hodinách sa k spomínaným 50 až 100 cm nového snehu pridá aj silný nárazový vietor s rýchlosťou až do 120 km/h. Očakáva sa vyhlásenie 5. stupňa lavínového nebezpečenstva, čo je najvyšší stupeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd