Rakúsky Graz je pod vodou. Hasiči nestíhajú

Graz Ľubomír Franko

Mimoriadna situácia momentálne prebieha v metropole rakúskeho Štajerska, v meste Graz. Intenzívne búrky spôsobujú obrovské problémy. Napršalo tu už viac ako 100 mm a mesto sa tak ocitlo pod vodou a vrstvou krúp.

Podchody, garáže a pivnice, kiná a nákupné centrá. Aj tieto budovy či miesta sa ocitli po mimoriadne silnej búrke, ktorá ešte stále pretrváva v oblasti rakúskeho Grazu. 

Intenzívne zrážky a krupobitie sa v oblasti mesta vyskytujú už od 17:30 nášho času. Od vtedy neustále prší s vysokou intenzitou, čo obyvatelia mesta jasne pociťujú. Zaplavené zostali ulice, podchody a dokonca aj nákupné nákupné centrum Citypark či kino UCI Annenhof. Problémy hlási aj mestská hromadná doprava. Niektoré električky uviazli v hlbokej vode, inde zas hlásia problémy s trolejovým vedením. Vznikajú niekoľko minútové meškania.

Susedné mestá obdržali ,,priamy zásah"

Extrémne búrky zasiahli aj susediace mestá ako Straßgang Wetzelsdorf, Lend a Gries, ktoré boli postihnuté najhoršie. Obyvatelia popisujú situáciu ako ,,koniec sveta". Behom pár minút zaznamenali hasiči v Grazi a okolí viac ako 190 núdzových volaní, prevažne k zaplaveným garážiam či uviaznutým autám. 

Chaos na letisku Graz-Thalerhof 

Chaos zavládol aj na letisku Graz-Thalerhof. Mnohé lety boli zrušené, či odklonené do Viedne. Média uvádzajú, že v tomto počasí pristálo len jedno jediné lietadlo, letiace z Mníchova. 

Animácia Flightradaru pekne zachytila ako lietadlá krúžili a čakali na ustátie búrky. Tá však neustala a tak riadenie letovej prevádzky lietadlá odklonilo na letisko do Viedne.

Ďalšie aktuálne informácie z Rakúska sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd