REKORD: V Alpách dnes namerali teplotu až +32 °C

Bergamo Peter Minárik

V oblasti Álp dnes úradoval silný fénový efekt. Teploty sa dokonca šplhali až nad +30 °C.

Na úvod si treba objasniť, čo to ten fénový efekt vlastne je. Každá vzduchová masa má svoju hodnotu nasýtenia vodnou parou v známejšom pojme: ,,vlhkosť vzduchu,, 

Tento pojem uvádza množstvo vodnej pary v gramoch v 1 m3 vzduchu. Meteorologicky je však najvýznamnejšia relatívna vlhkosť vzduchu, ktorá sa dá vypočítať ako absolútna vlhkosť vzduchu vydelená vlhkosťou nasýtených vodných pár (teda maximálnym množstvom vodných pár) pri rovnakej teplote v rovnakom objeme. Relatívna vlhkosť vzduchu sa udáva v %.

Na náveternej strane hôr táto masa začína narážať na prekážky v podobe kopcovitých terénov a je prinútená stúpať. Vzduch sa ochladzuje o 1°C na 100 metrov až kým dosiahne nasýtenie a kondenzuje. Vtedy vzniká oblačnosť a zároveň aj zrážky. Nasýtený vzduch sa pri stúpaní ochladzuje o 0,6°C na 100 metrov. Po dosiahnutí vrchola má vzduch určitú teplotu a veľmi nízku vlhkosť. V tomto momente začína na záveternej strane klesať a otepľuje sa o 1°C na 100 metrov. Na záveternej strane vtedy môžeme pozorovať bezoblačné a slnečné počasie.

 

Toto sa dnes vyskytlo aj v Alpách. Vo švajčiarskom kantóne Tessin namerali teplotu až +30,6 °C, čo je súčasne doteraz najvyššia zaznamenaná teplota v októbri.

V talianskej Lombardii však bolo ešte teplejšie. Najvyššiu teplotu namerali v Bergame a to až na úrovni +31,5 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd