REKORD: V Tatrách namerali najvyššie teploty v histórii

REKORD: V Tatrách namerali najvyššie teploty v histórii
Vysoké Tatry Peter Minárik

Vlna horúčav zasiahla aj naše hory. V Tatrách včera padali absolútne teplotné rekordy. 

Včerajší deň priniesol na naše územie mimoriadne vysoké teploty, ktoré sa šplhali cez +37 °C. Najvyššia teplota bola nameraná na Záhorí pri Malackách, kde namerali +37,6 °C.

Mohol za to príliv veľmi teplého vzduchu od juhu. Mimoriadne teplý vzduch tak prúdil aj vo výškach a vysoké teploty tak nepanovali len v nižších polohách, ale aj na horách.

Na Lomnickom štíte bola včera nameraná najvyššia teplota v histórii. Ortuť teplomera vystúpila na +19,5 °C, čo je najviac v histórii. 

„Do včerajška bol najteplejším prvým júlovým dňom na Lomnickom štíte 1. júl 1987, keď namerali 17,3 stupňa Celzia. Najvyššia teplota nameraná v júli tu bola 30. júla 2005, keď vystúpila ortuť teplomera na 18 stupňov Celzia. A celkovo najvyššia teplota vzduchu 19,3 stupňa Celzia bola nameraná 3. augusta 1998. Všetky tieto tri rekordy boli prekonané – rekord pre deň, pre mesiac júl a padol aj absolútny teplotný rekord,“ informoval meteorológ Pavol Faško pre TASR. 

Absolútny rekord však padol aj na Skalnatom Plese, kde teplota prekonala doterajší rekord +25,5 °C z 20. júla 2007.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd