Rekordné čísla výrubu pralesa: Môžu za to steaky?!

Rekordné čísla výrubu pralesa: Môžu za to steaky?!
Amazonas Veronika Salayová

Odlesňovanie v amazonskom dažďovom pralese dosiahlo rekordné čísla za posledné desaťročie. Za prudkým nárastom výrubu pralesa stojí politika súčasného brazílskeho prezidenta.

Brazílska agentúra INPE pre výskum vesmíru uviedla, že odlesňovanie amazonského dažďového pralesa dosiahlo za 12 mesiacov 9 762 km2, čo predstavuje nárast o 29,5 %.  Ide o najhoršiu úroveň odlesňovania od roku 2008, informuje Reuters.

Amazonský prales je najväčší tropický dažďový prales na svete a je považovaný za kľúčový v boji proti klimatickým zmenám kvôli obrovskému množstvu oxidu uhličitého, ktorý dokáže absorbovať.

Ekológovia a mimovládne organizácie kladú vinu priamo na brazílsku vládu na čele s prezidentom Jairom Bolsonarom, ktorého politika je zakotvená hlavne v prospech rozvoja, pričom ekologické otázky idú do ústrania.

Ceny hovädzieho mäsa sú v Brazílii rekordne vysoké, a práve preto sa vo veľkom chovajú, čím zaberajú pôdu. Chov dobytka sa považuje za jeden z najzávažnejších faktorov odlesňovania dažďového pralesa.

Koordinátor verejnej politiky pre Greenpeace Marcio Astrini uviedol, že Bolsonarova vláda je zodpovedná za každý zničený kúsok lesa a že je najhorším nepriateľom amazonského pralesa.

Nárast odlesňovania v roku 2019 bol v percentuálnom vyjadrení najrýchlejší od 90-tych rokov a tretí najrýchlejší v histórii.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd