REPORT: V noci udreli tisícky bleskov a spadlo 70 mm zrážok

REPORT: V noci udreli tisícky bleskov a spadlo 70 mm zrážok
Peter Minárik

Západné Slovensko počas uplynulej noci zasiahli mimoriadne intenzívne búrky, ktoré boli sprevádzané najmä obrovskou bleskovou aktivitou. Spadli však aj výrazné zrážkové úhrny.

Na západe nášho územia sa dnes spalo ťažko. Mohutná blesková činnosť zasiahla predovšetkým Bratislavský a Trnavský kraj, no blýskalo sa aj inde.

Búrky sa tvorili vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu, ktorý k nám prúdi po zadnej strane tlakovej výše so stredom nad západným Ruskom.

Práve z tohto teplého a vlhkého vzduchu brali búrky energiu pre svoj vznik. Prvé blesky sa začali objavovať na rakúsko-maďarskom pohraničí a postupne sa dostávali nad západ nášho územia. Postupne nás zasiahli ďalšie vlny búrok, ktoré postupovali od juhu a búrky zanikali v masíve Malých Karpát. Na animácii môžete vidieť ako to počas noci vyzeralo s bleskami.

Detektory bleskov zaznamenali počas uplynulej noci na našom území tisícky bleskových výbojov. Na západe Slovenska udrelo takmer 20 000 bleskov. 

Najvýraznejšie sa blýskalo medzi 2:00 až 4:00 kedy za 5 minút udieralo na západe priemerne 350 až 400 bleskov.

zaznamenané blesky do 2:00
zaznamenané blesky do 2:00
zaznamenané blesky od 2:00, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky od 2:00, zdroj: blesky.bourky.cz

Okrem výraznej bleskovej aktivity boli na našom území zaznamenané aj výrazné zrážkové úhrny. Tie zasiahli plošnejšie oblasti.

Najvýraznejšie zrážky sa vyskytli v Trnavskom kraji. Najvyšší úhrn bol zaznamenaný v Blahovej, kde spadlo až 74 mm zrážok. Nasleduje Sládkovičovo so 68 mm a Jaslovské Bohunice so 64 mm. V Bratislave spadlo 40 mm. 

Na súkromných staniciach však evidujú ešte výraznejšie úhrny. Napríklad vo Veľkej Mači až 89 mm.

zaznamenané zrážkové úhrny, zdroj: SHMÚ
zaznamenané zrážkové úhrny, zdroj: SHMÚ

Intenzívna búrková činnosť sa nášho územia nevzdá ani nasledujúce dni. Naďalej sa totiž budeme nachádzať v teplom a vlhkom vzduchu v ktorom sa budú tvoriť búrky. Tie hrozia každý deň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd