Rozsiahly búrkový komplex úraduje nad Moravou. Mieri aj na Slovensko

Peter Minárik

V týchto chvíľach evidujeme na našom území prvé výraznejšie búrky, ktoré sa vyskytujú na Záhorí. Sú súčasťou rozsiahleho búrkového systému, ktorý sa nachádza nad Moravou.

Nad našou oblasťou sa nachádza studený front, ktorý sa priamo nad nami vlní. To je mimoriadne komplikované, čo sa týka predpovede počasia a takto by to malo byť aj nasledujúce dni.

Studený front, ktorý sa vlní prakticky nebude meniť svoju polohu, pričom pred týmto studeným frontom bude do našej oblasti od juhu naďalej prúdiť veľmi teplý vzduch. Ten podnieti tvorbu konvekcie, ktorá bude na predpoveď počasia pomerne obtiažna.

Búrkový komplex nad Moravou

V týchto chvíľach sa pomerne intenzívna búrková činnosť vyskytuje v oblasti Moravy. Búrky sú tu mimoriadne stacionárne, vďaka čomu prinášajú prívalové zrážky a v jadrách búrok sa vyskytuje aj krupobitie.

aktuálny radarový záber
aktuálny radarový záber

Intenzívna búrková činnosť sa vyskytuje predovšetkým v oblasti Moravy a veľmi pomaly sa rozširuje smerom k nášmu územiu.

Prvá výrazná búrka na Slovensku

Na našom území evidujeme prvú výraznejšiu búrkovú činnosť, ktorá sa v týchto chvíľach vyskytuje v oblasti južnej Moravy. Táto búrková bunka sa rozprestiera na slovensko-českom pohraničí a aktuálne ovplyvňuje mesto Holíč.

Búrková bunka je čo sa intenzity týka mimoriadne silná. Napríklad v obci Dolní Bojanovice, ktorá sa nachádza len zopár kilometrov od našich hraníc padajú až 4 cm krúpy.

foto: Kuba Blažek, Dolní Bojanovice
foto: Kuba Blažek, Dolní Bojanovice

Táto búrková bunka je výrazná aj čo sa týka intenzity zrážok. Podľa radarových odhadov v tejto oblasti spadlo lokálne 50 až 100 mm zrážok.

Ďalšie búrkové bunky sa vyskytujú na severe nášho územia, no sú pomerne slabé. Práve búrková bunka, ktorá mieri nad Záhorie predstavuje aktuálne najvážnejšie ohrozenie. Jej pohyb sledujte na radare TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd