Rozvodnené rieky v Bosne vyvolávajú obavy z ničivých povodní

Rozvodnené rieky v Bosne vyvolávajú obavy z ničivých povodní
Peter Minárik

Desiatky domov a ciest v Bosne zaplavila v utorok voda po tom, ako sa rieky vyliali z brehov v dôsledku silného dažďa. Situácia vyvolala na Balkáne obavy zo zopakovania ničivých povodní spred piatich rokov, informovala tlačová agentúra AP.

Bosnianske médiá uviedli, že záchranári hľadajú šesťročného chlapca, ktorý spadol do rozvodneného toku blízko svojho domu v dedine Begov Han v strednej časti krajiny.

 Úrady vo viacerých častiach severnej a strednej Bosny zaviedli protipovodňové opatrenia a vyzvali obyvateľov žijúcich v blízkosti riek, aby opustili svoje príbytky. Niektoré školy prerušili vyučovanie, zatiaľ čo dodávky elektriny a vody zasiahli výpadky.

 Dažde vyvolali aj zosuvy pôdy, čo malo za následok uzavretie miestnych ciest. Rieka Vrbanja zničila provizórny most pre chodcov blízko bosniaskosrbskej metropoly Banja Luka.

Vláda bosnianskej Republiky srbskej zvolala na utorok zasadnutie príslušnej koordinačnej skupiny, aby vyhodnotila situáciu. Bosnianska armáda vyhlásila, že v prípade potreby je pripravená pomôcť. Predstavitelia v celej Bosne sa však snažili rozptýliť obavy, že danému regiónu hrozí zopakovanie katastrofy z roku 2014, keď pri povodniach zahynuli desiatky ľudí.

V susednom Chorvátsku úrady posilnili protipovodňové opatrenia v mestách Hrvatska Kostajnica, Korana a Karlovac. Chorvátska verejnoprávna stanica HRT informovala, že hasiči zachránili v strednej časti krajiny ôsmich turistov vrátane dvoch detí.

 Chorvátsko predtým zasiahli búrky sprevádzané silným vetrom a úrady v pondelok odporúčali obyvateľom, aby sa zdržiavali vo vnútri budov. Obmedzili tiež premávku na niektorých cestách a varovali pred nebezpečenstvom zosuvov pôdy. Varovania pred lejakmi medzitým vydali v susednom Srbsku.

(zdroj: TASR)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd