Ruské lesy miznú najrýchlejšie na svete

Ruské lesy miznú najrýchlejšie na svete
Rusko Veronika Salayová

Podľa organizácie Global Forest Watch lesy v Rusku miznú najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín sveta. Okrem rozsiahlych požiarov v oblasti Kaukazu a Sibíra za tým stojí hlavne nelegálna ťažba. 

Ekologický aktivista Ramazan Kipkajev, ktorý pracuje v ruských lesoch viac ako tridsať rokov, povedal, že krajina sa za ten čas zmenila na nepoznanie, informuje ct24.

Podľa jeho slov miznú storočné jedle aj borovice, vtáky nemajú kde hniezdiť a lesná zver sa nemá kam schovať pred pytliakmi.

O porušovaní legálnej ťažby dreva sú informované aj úrady v Moskve. Miestni ekologickí aktivisti však nemajú ružové okuliare a vedia, že korupcia v Rusku je veľká, a preto veci zobrali do vlastných rúk.

Učia sa, ako rozoznať nelegálnu ťažbu. Skúmajú povolenia na ťažbu, či nie sú sfalšované, a kontrolujú staré vyťažené stromy.

Nabádajú aj k verejnej kontrole, aby nelegálna ťažba nebola samozrejmosťou. Dúfajú, že takto odvrátia hrozbu, ktorá kaukazským lesom hrozí.

Podľa organizácie Global Forest Watch Rusko medzi rokmi 2001 až 2018 prišlo o 600-tisíc kilometrov štvorcových lesnej plochy, čo je rozloha 12-krát väčšia ako rozloha celého Slovenska. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd