Satelity Starlink sa stanú súčasťou nášho života. Pozorujeme ich často

Ľubomír Franko

Satelity Starlink spoločnosti SpaceX by mali v budúcnosti poskytnúť internetové pripojenie aj pre najodľahlejšie oblasti sveta. Ich prechod môžeme veľmi často pozorovať aj z územia Slovenska.

Spoločnosť SpaceX prišla s nápadom vybudovať satelitnú konšteláciu, ktorá by mala zahrnúť celkovo takmer 12 tisíc družíc. Tieto družice by mali v budúcnosti poskytovať lacné internetové pripojenie aj pre tie najodľahlejšie krajiny sveta.

Celkovo by sa malo dostať na obežnú dráhu do konca roka 2027 až 11 927 satelitov Starlink. V súčasnosti ich obieha okolo Zeme už 360, od dnešného večera to bude 420.

Prvá fáza vypustenia družíc Starlink, celkovo 1584 satelitov na 72 orbitách po 22 satelitov, zdroj: Wikipédia
Prvá fáza vypustenia družíc Starlink, celkovo 1 584 satelitov na 72 orbitách po 22 satelitov, zdroj: Wikipédia

Dráha týchto družíc nie je zatiaľ pravidelná, znamená to, že ponad jedno miesto preletia každý deň v inom čase.

Keďže sa družice vypúšťajú v dávkach po 60-tich kusoch, aktuálne postupujú v samostatných vláčikoch. Začiatočný čas ich preletu nad jedným miestom je variabilný, aj preto sme ich prelet mohli pozorovať počas uplynulého víkendu a začiatkom týždňa, no dnes (22. apríla) preletel vláčik ešte za vidna. 

Nemusíte sa ale obávať. Satelity sa totiž stanú súčasťou nášho života a postupne bude ich prelet už samozrejmosťou. Aj dnes sa vypúšťa ďalších 60, ktoré v najbližších dňoch rozžiaria nočnú oblohu. 

Na tomto linku môžete nájsť čas preletu a počet kusov, ktoré by mali byť viditeľné. Najbližšie môžeme družice pozorovať v sobotu o 4:22 ráno, kedy by ich malo byť vidno 19.