Saudskú Arábiu zasiahli bleskové povodne. Za 6 hodín spadlo toľko zrážok ako za celý rok

Veronika Sádovská

V Saudskej Arábii zápasia s následkami rozsiahlych záplav. Podľa miestnych meteorológov boli miesta, kde za šesť hodín napršalo trikrát viac zrážok ako v priemere spadne za rok.

Druhé najväčšie mesto Saudskej Arábie zasiahol vo štvrtok silný dážď. Podľa obyvateľov Džiddy nebolo možné prejsť ulicami bez toho, aby ste sa až po kolená nedostali do vody.

Podľa informácií, ktoré poskytli úrady, pri povodniach zahynuli dvaja ľudia. Obyvatelia boli požiadaní, aby nevychádzali zo svojich domovov s výnimkou evakuácie záchrannými zložkami.

Následky sú obrovské

V provincii Mekka polícia a civilná ochrana počas celého dňa pomáhali motoristom a odstraňovali vozidlá, ktoré strhol prúd vody. Niekoľko domov ostalo bez elektrickej energie. Letisko malo obrovské meškania letov a školy a univerzity zatvorili.

V Medine zas zachraňovali 5 ľudí z motorového vozidla, ktoré strhol prúd vody na ceste. Našťastie sa im nič nestalo.

Rekordné zrážky

Saudskoarabské národné meteorologické centrum oznámilo, že Džidda zaznamenala 24. novembra rekordné zrážky. Spadlo tu 179 litrov vody na meter štvorcový len za šesť hodín.

To je takmer dvakrát viac ako v roku 2009, keď pri povodniach zahynulo vyše 120 ľudí.

Podľa údajov Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) sú priemerné zrážky za november v tomto meste 23 litrov na meter štvorcový.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd