Mimoriadna situácia v Kórei: Vyčíňa tam jeden silný tajfún za druhým

Severná Kórea Veronika Salayová

Na Južnú a Severnú Kóreu dnes ráno udrel tajfún Maysak. Len minulý týždeň na Kórejskom polostrove vyčíňal tajfún Bavi a už sa postupne formuje ďalší tajfún, ktorý by mohol udrieť obrovskou silou. 

V priebehu pondelka tajfún Maysak prešiel japonskou Okinawou a začal výrazne zosilovať. Zamieril si to na sever priamo na Kórejský polostrov. Pred ničivým tajfúnom evakuovali viac ako 2200 obyvateľov Južnej Kórey. 

Tajfún Maysak dnes ráno zasiahol južné a východné pobrežie Južnej Kórey. Sila vetra bola kategorizovaná na číslo 4 z 5-bodovej  Saffir-Simpsonovej hurikánovej stupnice. Vietor dosahoval rýchlosť až 215 km/h. Tajfún však na pevnine už postupne zoslabuje.

Tajfún sa vo štvrtok ráno nachádzal v oblasti južne od mesta Kangnung a presunul sa nad Severnú Kóreu, kde aktuálne vyčíňa. Bližšie informácie zo Severnej Kórey zatiaľ nepoznáme.

Predpokladaná trasa tajfúnu Maysak. Zdroj: JWTC/TVN Meteo
Predpokladaná trasa tajfúnu Maysak. Zdroj: JWTC/TVN Meteo

V Južnej Kórei však o život prišla jedna žena po tom, ako ju usmrtilo sklo z rozbitého okna. Tajfún tam spôsobil rozsiahle výpadky elektrickej energie, priniesol niekoľkometrové vlny ktoré zaplavili pobrežné oblasti, a prívalové zrážky, ktoré okamžite spôsobili povodne. 

Minulý týždeň sa Južnou a Severnou Kóreou prehnal tajfún Bavi, ktorý taktiež spôsobil mnohé materiálne škod, obeť si však nevyžiadal.

Zdroj: Deutscher Wetterdienst
Zdroj: Deutscher Wetterdienst

To však nie je všetko. Nad Japonskom a Južnou Kóreou sa formuje tropická búrka, ktorá dostala pomenovanie Haishen. Tá by sa v priebehu dnešného dňa mohla zmeniť na ďalší tajfún. Podľa prognóz by mohla dosiahnuť silu kategórie 4 podľa Saffir-Simpsonovej hurikánovej stupnice. 

Je predpoklad, že Haishen by mohol byť najsilnejším tajfúnom sezóny 2020 a potencionálne by mohol zasiahnuť Japonsko už začiatkom budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd