Severná pologuľa sa prebúdza. Začína tropická sezóna

Veronika Sádovská

Na severnej pologuli začínajú prvé tropické cyklóny a hurikány väčšinou v júni. Tento rok to môže byť výrazne skôr - prvý tropický cyklón už vzniká.

S príchodom teplejšieho počasia na severnej pologuli sa nad oceánmi začínajú tvoriť prvé veľké búrkové komplexy. Pri vhodných podmienkach môžu prerásť až do hurikánov a tropických búrok.

Prvá tropická búrka v sezóne 2020 sa práve formuje na severovýchodným Pacifikom. Môže tak otvoriť tohtoročnú tropickú sezónu.

zdroj: NOAA
zdroj: NOAA

S pravdepodobnosťou až 80% sa do dvoch dní vytvorí hlboká tlaková níž v blízkosti Mexika a USA, asi 1 200 km od pobrežia Kalifornie.

Podmienky na rozvoj tejto níže budú v nasledujúcich dvoch dňoch veľmi dobré. Postúpiť by mala na severovýchod. Začiatkom týždňa by však už mala slabnúť.

Ak bude počasie naďalej priať, je možné, že prvé tropické búrky alebo hurikány sa tento rok objavia skôr ako v júni. V Atlantiku rôzne modely predpokladajú 3 - 5 ničivých hurikánov počas nasledujúcej sezóny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd