Sicíliu zasiahol medikán. Obdoba hurikánu zabila už dvoch ľudí a bude ničiť ďalej

Peter Minárik

Južné Taliansko a oblasť Stredomoria zasiahol medikán, čo je obdoba európskeho hurikánu. Ten vyčíňa nad oblasťou už niekoľko hodín a prináša prvé škody a obete na životoch. Situácia sa naviac bude zhoršovať.

Sicília patrí k obľúbeným dovolenkovým destináciam, ktorá každoročne láka stovky tisíc turistov. Ponúka krásnu krajinu a veľmi teplé počasie. To sa však mení s príchodom jesene, kedy sa nad Stredozemným morom prehlbujú výrazné tlakové níže. Jedna taká vznikla nad Stredomorím v uplynulých hodinách a prehĺbila sa až na úroveň prvého medikánu.

Prvý tohtoročný medikán mení Sicíliu. Mestá a obce zaplavuje voda, bahno, niekoľko obcí je bez dodávok elektrickej energie a obdoba európskeho hurikánu si už vyžiadala aj prvé ľudské obete.

Európsky hurikán nad Sicíliou

Keď sa hlboká tlaková níž výrazne prehĺbi až na úroveň tropickej búrky, tak v rôznych častiach sveta má táto hlboká tlaková níž svoje pomenovanie. Zatiaľ čo v Ázii ide o tajfún, v oblasti Indického mora už ide o cyklón. V oblasti Atlantického oceánu zasa výraznej tlakovej níži hovoríme hurikán a práve takýto druh výraznej tlakovej níže zažíva v uplynulých rokoch aj Európa v dôsledku globálneho otepľovania čoraz častejšie. 

Na našom kontinente ide o medikán. Ten má aj prívlastky ako stredomorský, či európsky hurikán a práve ten v týchto chvíľach pustoší Sicíliu.

Všetky tieto níže však majú jednu spoločnú vec. Vznikajú, ak teplota mora, či oceánu prekračuje teplotu +26 °C a práve teraz je voda Stredozemného mora po veľmi teplom lete mimoriadne teplá. Medikány vznikajú nad teplou vodou a dopomáha tomu aj vertikálna kopovitá oblačnosť. Čím je voda teplejšia, tým viac energie môže medikán získať, čo je podobné ako v prípade hurikánov a práve aktuálne veľmi teplá voda značí to, že vznikajúci medikán bude veľmi silný.

Medikán pustoší a prináša prvé obete

Európsky hurikán už niekoľko hodín pustoší Sicíliu a to predovšetkým východné časti ostrova, kde medikán prináša extrémne úhrny zrážok a silný nárazový vietor, ktorý dosahuje nárazy aj cez 100 km/h.

Najnebezpečnejším sprievodným javom medikánu sú však intenzívne dažde, podobne ako pri hurikáne. V oblasti Catanie, na východe Sicílie spadlo počas uplynulých hodín už viac ako 100 mm zrážok, pričom zrážkam nie je rozhodne koniec.

Ulice v oblasti Catanie pripomínajú skôr rozbúrené rieky a prívalové zrážky už majú aj prvé obete. Prvou obeťou je 67-ročný farmár, ktorého strhla rozbúrená rieka. Voda strhla aj jeho manželku, no jej telo sa zatiaľ ešte nenašlo.

Dnes zabil medikán aj mladú ženu. Prívalová voda v meste Gravina di Catania strhla ženu pri vystupovaní z auta.

Medikán medzičasom naďalej zaplavuje ulice Sicílie. Postupne by sa mal prehnať Sicíliou smerom ku Sardínii, pričom najviac zrážok spadne na východe Sicílie, kde môže ešte spadnúť až 200 mm zrážok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd