Sicíliu zasiahol prudký cyklón. Miestami spadlo aj cez 400 mm zrážok. Hlásia aj obete

Dominik Cenkner

Taliansku Sicíliu zasiahol na prelome minulého a tohto týždňa prudký cyklón. Sprevádzaný bol najmä výdatnými zrážkami. Okrem toho si vyžiadal aj minimálne jednu obeť.

Prudký cyklón afro-stredomorského pôvodu sa vyrútil na Sicíliu a Kalábriu ešte počas nedele. Stalo sa tak po tom, čo prekročil ostrov Pantelleria.

Cyklón bol sprevádzaný mimoriadne nepriaznivými prejavmi, a to najmä výdatnými zrážkami. Nepriaznivé počasie zasiahlo najmä oblasti v okolí Messiny a Catanie.

Práve tam zaznamenali aj najvyššie úhrny zrážok. Tie sa pohybovali aj okolo 400 mm.

Pre porovnanie, ide o ekvivalent množstva, ktoré tam bežne spadne aj za 6 mesiacov. Aj to je dôkazom toho, že išlo o mimoriadne výdatné zrážky.

Cyklón si vyžiadal aj minimálne jednu obeť

Nepriaznivé počasie, ktoré zasiahlo spomínanú oblasť, si okrem obrovských škôd vyžiadalo aj minimálne jednu obeť. Ňou má byť 65 ročný muž, ktorý sa so svojou manželkou nachádzali v citrusovom háji.

Po jeho 63 ročnej manželke záchranári stále pátrajú. Tým sa podarilo aj zachrániť pár životov.

V oblasti Calatino pomohli piatim zahraničným turistom. Tých prudká voda zasiahla na štátnej ceste 385.

Cyklón okrem povodní spôsobil aj viacero zosuvov pôd. Zrážky na juhu Talianska úradujú aj v dnešný deň, aj keď už nie s takou intenzitou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd