Sieť Starlink poskytne globálne pokrytie už túto jeseň

Veronika Salayová

Starlink, satelitná internetová jednotka spoločnosti SpaceX od Elona Muska, očakáva, že bude schopná poskytnúť nepretržité globálne pokrytie zhruba od septembra tohto roka.

Starlink spadá pod súkromnú vesmírnu spoločnosť SpaceX amerického podnikateľa Elona Muska. Dnes na tlačovej konferencii spoločnosť oznámila, že v septembri bude sfinalizované pokrytie okolo celej Zeme, informuje Reuters.

„Úspešne sme vypustili približne 1 800 satelitov a keď sa všetky satelity dostanú na svoju prevádzkovú obežnú dráhu, budeme mať nepretržité celosvetové pokrytie,“ uviedla riaditeľka Shotwellová na konferencii s tým, že by sa tak malo stať už v septembri tohto roka. 

Spoločnosť bude však ešte potrebovať povolenie regulačných úradov, aby mohla poskytovať internet v jednotlivých krajinách. „Potom však musíme vykonať regulačné opatrenia, aby sme mohli ísť do každej krajiny a získať povolenie na poskytovanie telekomunikačných služieb,“ dodala riaditeľka na online konferencii.

Dopyt je veľký

Služby v skúšobnom režime teraz Starlink poskytuje v 11 krajinách sveta. Spoločnosť Starlink plánuje rozmiestniť spolu 12-tisíc satelitov za približne 10 miliárd dolárov. 

V máji Musk uviedol, že satelitná sieť obiehajúca okolo Zeme získala viac ako 500 000 predobjednávok za svoju internetovú službu a nepredpokladá žiadne technické problémy.

Americká Federálna komunikačná komisia tento rok schválila plán spoločnosti SpaceX na rozmiestnenie niektorých satelitov Starlink na nižšej obežnej dráhe Zeme, ako bolo plánované, aby poskytovali vysokorýchlostné širokopásmové internetové služby ľuďom, ktorí v súčasnosti nemajú k nemu prístup.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd