Silné búrky a záplavy v Grécku majú najmenej dve obete

Veronika Sádovská

Kvôli extrémne silným búrkam boli v Aténach zatvorené aj školy. Spôsobili záplavy a majú už aj dve obete.

Zlé počasie spôsobilo chaos hneď na niekoľkých miestach Grécka. Vyžiadalo si život najmenej dvoch ľudí a spôsobilo veľké materiálne škody.

Už vo štvrtok sa prehnali silné búrky Iónske ostrovy a priľahlé pobrežie. Zasiahli aj obľúbené Chalkidiki, metropolu Grécka - Atény a ich okolie. Na niekorých miestach napadlo za pár hodín toľko zrážok, ako bežne za celý rok.

V Aténach kvôli búrkam a nimi spôsobeným záplavám uzavreli niekoľko škôl a úrady. V noci piatok dokonca aj severnú diaľnicu.

Počasie spôsobilo aj nepravdivú informáciu o zemetrasení na ostrove Naxos. Prudký lejak poškodil techniku na aténskom observatóriu, ktorá to vyhodnotila ako hlásenie o zemetrasení.

Hasiči podnikli tisícky výjazdov prevažne k zaplaveným domom, kde pomáhali odčerpávať vodu a evakuovať obyvateľov. Ľudí evakuovali aj vrtuľníkmi. Asi tretina výjazdov sa uskutočnila na ostrove Korfu.

Prvú obeť našli na ostrove Eubója. Išlo o pastiera, ktorý bol nezvestný od štvrtka a jeho auto odplavila voda. Aj pri ďalšom úmrtí hrala svoju úlohu voda. Kvôli prívalovým dažďom sa stala smrteľná nehoda na Peloponéze.

Nehodu mal aj autobus, ktorý viezol zamestnancov do práce. Ten spadol do obrovskej diery v ceste. Ľudom sa podarilo vyjsť cez zadné dvere bez zranení, autobus museli vyťahovať pomocou žeriavu.

Silné búrky lomcovali Gréckom aj dnes a budú až do nedele. Postupne sa presunuli na východ územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd