Silné búrky dnes zasiahnu Európu. Hrozia veľké krúpy

Ľubomír Franko

Vo veľkej časti Európy dnes hrozia intenzívne búrky. Tie môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami a krupobitím. Nášmu územiu by sa tie najsilnejšie mali vyhnúť, no večer a v noci môžu zasiahnuť aj krajný západ Slovenska.

V oblasti severného Jadranu a v strednej Európe sa počas dnešného dňa očakávajú intenzívne búrky. Vyskytnúť by sa mali najmä v Taliansku, v Alpách, no takisto na juhovýchode Nemecka a v Česku. Okrajom môžu zasiahnuť aj Slovensko.

Dôvodom búrok bude prechod studeného frontu, ktorý sa bude vlniť v alpskej oblasti a v strednej Európe, pred ktorým bude od juhu prúdiť teplý a vlhký vzduch.

Predpoveď búrok podľa služby ESTOFEX
Predpoveď búrok podľa služby ESTOFEX

Najsilnejšie búrky sa očakávajú na severe Talianska. Vo vlhkom vzduchu a v silnom strihu vetra sa budú tvoriť najmä multicelárne búrky, ktoré môžu priniesť veľmi silné zrážky a veľké krúpy v priebehu krátkeho času. 

V západnej časti Talianska sa očakávajú vzhľadom na silnejší strih vetra aj supercelárne búrky, ktoré môžu priniesť obrovské krúpy. Riziko búrok by malo narastať vo večerných hodinách.

V oblastiach severne od Álp budú búrky prevažne multicelárneho charakteru. Vznikať by mali predovšetkým v hornatých oblastiach a neskôr aj na samotnom fronte.

Najviac búrok sa očakáva v oblasti Českej republiky a Rakúska vo večerných hodinách a s príchodom noci. Búrky by mali byť sprevádzané najmä prívalovými zrážkami, no pri silnejší bunkách nie je vylúčený ani silný vietor či krupobitie.

Búrky by počas noci mohli okrajom zasiahnuť aj Slovensko, situáciu budeme sledovať online. Pohyb búrok môžeš sledovať aj na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd