Silné búrky mieria na Slovensko. Kedy a kde prídu?

Peter Minárik

Počasie v Európe ovplyvňuje studený front, ktorý prinesie početné búrky, ktoré budú aj intenzívnejšie. Tie sa nevyhnú ani nášmu územiu. Ovplyvňovať nás budú niekoľko hodín a prinesú aj nebezpečné sprievodné javy.

Vyzerá to, že na Slovensko mieri najzaujímavejšia búrková situácia za uplynulé mesiace. Cez našu oblasť totiž mieri studený front, na čele ktorého sa budú vyskytovať intenzívne búrky. Tie by mali zasiahnuť aj naše územie a prinesú dokonca nebezpečné sprievodné javy.

Sobota skončí ešte v pokojnom duchu. Studený front sa totiž tiahne z Atlantiku cez západnú Európu, Rakúsko, Česko až do Poľska. Práve v tejto oblasti sa dnes vytvárajú silné búrky, zatiaľ čo do našej oblasti medzičasom prúdi teplý vzduch od juhu, ktorý pripravuje vhodnú pôdu pre búrky.

Podľa aktuálnych výstupov numerických modelov sa prvé búrky očakávajú už v noci zo soboty na nedeľu. Vyskytovať by sa mali predovšetkým na strednom Slovensku. 

Ďalšie búrky by mali vznikať pred samotným frontom v nedeľu popoludní na mnohých miestach Slovenska. Pôjde o tzv. predfrontálne búrky a vo večerných hodinách by z Rakúska mal od západu postupovať samotný studený front, na čele ktorého sa vytvorí búrková línia s intenzívnymi búrkami. Chronologicky to bude vyzerať nasledovne:

NOC ZO SOBOTY NA NEDEĽU: Po 2:00 by v oblasti stredného Slovenska mali vznikať prehánky, či slabšie búrky, ktoré by mali postupovať od juhu, smerom k severu.

NEDEĽA od 12:00: Začne sa vytvárať niekoľko búrok od západu až k východu nášho územia. Pôjde o početné búrky, ktoré budú sprevádzané prívalovými zrážkami a krúpami. Postupovať budú od juhu, smerom k severu.

NEDEĽA po 18:00: Nad Rakúskom a Moravou sa vytvorí búrková línia, ktorá začne od západu postupovať do oblasti Záhoria a Bratislavy. V nočných hodinách budú postupovať smerom k východu. Búrky by sa mali vyskytovať až do skorých ranných hodín a zaniknúť by mali nad stredným Slovenskom.

PONDELOK po 12:00: Búrky sa začnú opäť vytvárať v oblasti stredného a východného Slovenska. Na západe Slovenska sa búrky očakávajú len výnimočne.

V nadchádzajúcich hodinách nás tak čaká významná búrková činnosť, ktorá neutíchne ani v nasledujúcich dňoch. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska sledujte priebežne TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd