Silné búrky sa vyskytujú na Slovensku. Presúvajú sa nad západné Slovensko

Peter Minárik

Sobota prináša na naše územie ďalšiu vlnu intenzívnych búrok. Línia búrok, ktorá sa sformovala nad stredným Slovenskom sa v týchto chvíľach presúva smerom nad západné Slovensko. Hrozia predovšetkým prívalové povodne.

Dnešná situácia je výrazne iná, ako ju odhadovali numerické modely. Ešte ráno sa na západnom Slovensku vyskytovali búrky a doznieval dážď, ktorý zasiahol okolie Bratislavy. Tu už teraz, ako aj na celom západnom Slovensku prevláda slnečné počasie, ale nie nadlho.

Nad stredným Slovenskom sa začala formovať výrazná búrková línia, na ktorej sa vyskytujú početné búrky. Tie teraz v kompaktnej línii postupujú smerom nad západné Slovensko.

Nebezpečný je najmä lejak

Búrky, ktoré sa vyskytujú prinášajú samozrejme blesky. Nad stredným Slovenskom už udrelo okolo 3000 bleskov. Nebezpečný je však predovšetkým lejak.

Lokálne sa totiž vyskytuje prívalový lejak, ktorý prináša v priebehu krátkej chvíle desiatky milimetrov zrážok. Búrky sa totiž síce pohybujú veľmi pomaly smerom na západ, ale sú stacionárnejšie. Dážď je tak dlhšie trvajúci.

Z búrok doteraz najviac napršalo na strednom Slovensku a to predovšetkým v Banskobystrickom kraji. Najviac zrážok podľa radarových odhadov spadlo v oblasti Kľaku a Ostrého Grúňa a to až niekoľko desiatok milimetrov.

Zrážkomer SHMÚ, ktorý sa nachádza v Ostrom Grúni eviduje k 19:00 úhrn 35 mm. Nateraz nie sú známe, že by prívalové zrážky spôsobili nejaké problémy alebo aj škody.

Búrky postupujú na západ

Celá búrková línia sa z Banskobystrického a Žilinského kraja presúva smerom k západu. Aktuálne búrky úradujú v mnohých oblastiach Trenčianskeho kraja a prvé búrky sa vyskytujú aj na východe Nitrianskeho kraja.

S ich ďalším postupom smerom k západu však treba počítať s tým, že sa budú rozpadať a prívalové zrážky prestanú byť nebezpečné. Pôjde väčšinou o výraznejší dážď, ktorý však celkom určite poteší.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd