Silné búrky sa ženú Nemeckom. Lámu stromy a strhávajú strechy. Mieria smerom k Česku

Peter Minárik

V Nemecku v týchto chvíľach zúria veľmi silné búrky, ktoré na viacerých miestach spôsobujú škody. Meteorológovia zvýšili výstrahu na 3. stupeň a v neskorších večerných hodinách by mali doraziť až na územie Českej republiky.

V našej oblasti aktuálne prevláda mimoriadne nebezpečné počasie. Na studenom fronte, ktorý sa pohybuje cez našu oblasť sa tvoria mimoriadne silné búrky. Tie sú v Nemecku aktuálne najsilnejšie od začiatku tohto roka.

Búrky takmer v celom Nemecku

Prvé búrky sa začali vyskytovať v oblasti Beneluxu a Francúzska a následne sa začali presúvať nad Nemecko. V popoludňajších hodinách vytvorili rozsiahlu búrkovú líniu, ktorá sa tiahne od Severného mora až po Alpy.

Na čele tohto studeného frontu sa vyskytujú veľmi silné búrky. Detekcia bleskov zaznamenala k 19:00 až neuveriteľných 300 000 bleskov, pričom je jasné, že do polnoci sa toto číslo ešte výrazne zvýši.

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Aktuálne sa búrky vyskytujú predovšetkým v západnej časti Nemecka a postupujú smerom k východu. Sú sprevádzané predovšetkým silným nárazovým vetrom, prívalovými zrážkami a vyskytuje sa aj krupobitie.

Podľa predikcií by mali tieto búrky v nadchádzajúcich hodinách postupovať smerom k východu nad Česko, kde by mohli doraziť ešte pred polnocou. Očakáva sa, že na západ Česka dorazí tento búrkový komplex okolo 23:00.

Búrky sprevádza silný vietor a krúpy

Búrkový systém, ktorý sa ženie Nemeckom je sprevádzané silným vetrom. Pri príchode búrok sa nárazy vetra šplhajú až k 100 km/h. Na letisku Munster v Severnom Porýnii-Vestfálsku zaznamenali náraz vetra o sile až 104 km/h. Okrem silného vetra sprevádza búrky aj silný prívalový dážď a krúpy, ktorých priemer presahuje aj 2 cm.