Silné búrky sa ženú Slovenskom. Vytvorila sa SQL

Peter Minárik

Cez naše územie sa v týchto chvíľach presúva pás mimoriadne silných búrok. Tie sa začali regenerovať na našich hraniciach a aktuálne sa presúvajú smerom na východ.

Studený front aktuálne postupuje cez naše územie a prináša veľmi intenzívne búrky. Tie sú sprevádzané predovšetkým prudkým lejakom. Len ojedinele sa vyskytujú búrky.

Ako vidieť na aktuálnych radarových záberoch, tak front začal nebrať na intenzite na slovensko-českom pohraničí, pričom búrky na studenom fronte silnejú.

Vytvorila sa výrazná búrková SQL, čiže squall-line, v preklade línia búrok.

Tá sa tiahne od Oravy cez celé severozápadné Slovensko až nad západné Maďarsko.

Na čele tejto búrkovej SQL sa vyskytuje silný nárazový vietor s rýchlosťou až cez 20 m/s.

Búrky prinášajú aj vysokú bleskovú aktivitu. O nej svedčí aj fakt, že detekcia bleskov zaznamenala na našom území už cez 11 000 bleskov.

Intenzívne búrky prechádzajú do výdatného dažďa a cez nasledujúcu noc sa budú presúvať celým našim územím smerom k východu. Na východe treba búrky očakávať po polnoci. Polohu a pohyb búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd