Silné búrky sú v Poľsku, či v Maďarsku. U nás bráni búrkam nízka vlhkosť

Peter Minárik

Dnešný deň prináša na Slovensko tropické teploty. Očakávali sa aj silnejšie búrky, no zatiaľ sa vyskytli len slabšie búrky. Problémom je totiž nízka vlhkosť, ktorá nepraje konvekcii.

V našej oblasti je aktuálne mimoriadne horúco, ale aj búrlivo. Viaceré krajiny hlásia pokorenie tridsiatky. Vo Viedni bolo už včera +30 °C, no dnes sme aj my zaznamenali prvých +30 °C. V Hurbanove sa teplota dostala až na +31, 4 °C.

Teplo je aj v Maďarsku, v Slovinsku, či v Chorvátsku, kde sa teploty pohybujú v intervale +30 až +33 °C. Okrem vysokých teplôt však našu oblasť trápia aj búrky.

Tie sa aktuálne vyskytujú predovšetkým na juhu Rakúska a na západe Maďarska, v oblasti Balatonu a mesta Szombathely. Tu sa dokonca vyskytla aj supercela.

foto: Idokep
foto: Idokep

Búrok je menej pre zlé podmienky

Zatiaľ čo v Maďarsku, v Rakúsku, či v Poľsku sa vyskytli aj výraznejšie búrky, tak u nás panuje pomerne pokojné počasie.

Na východe sa síce vyskytli slabšie búrky, no tie priniesli len výraznejší dážď a presne 16 bleskov. Pre búrky totiž nie sú vhodné podmienky.

Výraznejšej konvekcii u nás totiž bráni pomerne nízka vlhkosť. Studený front je síce nositeľom výraznej dynamiky, ktorej je dosť, ale na to, aby vznikla silná búrka musí byť splnený celý rad podmienok.

Studený front tak zatiaľ neprináša veľa zrážok a búrok, ale počas noci sa to mierne zmení. V noci začne od západu na našom území pršať, pričom počas piatka sa pásmo zrážok presunie cez celé naše územie a spočiatku sa v noci môžu vyskytnúť aj ojedinelé búrky.

A práve dnešná nižšia vlhkosť je príčinou toho, že búrky nie sú také silné. Za iných okolností, by sme totiž dnes v prehriatom vzduchu a v dynamickej atmosfére zaznamenávali pomerne silné búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd