Silné búrky udreli na Slovensko. Najvážnejšia situácia je na západe

Peter Minárik

Na našom území sa vyskytujú veľmi silné búrky. Najkritickejšia situácia je v Podunajskej nížine, kde búrky prinášajú desiatky milimetrov zrážok.

Tak ako sa očakávalo, tak silné búrky udreli na naše územie, pričom najvážnejšia situácia je aktuálne na západnom Slovensku. Búrky sa vytvárajú vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu, ktorý prináša veľmi dobrú labilitu a práve labilné prostredie prospieva búrkam.

Výrazné búrky sa v týchto chvíľach vyskytujú na viacerých miestach stredného Slovenska, kde sú sprevádzané prívalovými zrážkami, no jednoznačne najintenzívnejšie búrky sa vyskytujú na západe Slovenska.

Nebezpečné sú tým, že sú pomerne stacionárne a neustále sa regenerujú. Oblasti na juhu Podunajskej nížiny už zasiahlo niekoľko búrok.

Najvážnejšia situácia je v okresoch Komárno, Levice a Nitra. V týchto oblastiach padajú desiatky milimetrov zrážok. Reálne však zrážky zatiaľ zachytila len zrážkomerná stanica Sazdice - Búr, kde podľa dát SHMÚ spadlo už cez 55 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy, pričom búrka v oblasti stále pretrváva.

Radarové odhady však naznačujú, že búrky mohli priniesť ešte výraznejšie zrážky. Napríklad v okolí Gbelcov mohlo spadnúť aj okolo 100 mm zrážok.

Zrážkomerná sieť je však v Podunajskej nížine pomerne riedka a tak presné čísla je ťažké odhadovať. Búrky však už spôsobili lokálne zatopenie v niekoľkých oblastiach a práve prívalové zrážky a lokálne zatopenie bude najväčším nebezpečenstvom aj v nasledujúcich minútach.

Detekcia bleskov zaznamenala, že na našom území udrelo už okolo 2200 bleskov, ale do večera bude bleskov výrazne viac.

V nasledujúcich hodinách treba počítať s výskytom búrok na celom území stredného Slovenska, ako aj v oblasti Spiša a Gemera. Práve v horských oblastiach môžu búrky spôsobiť najväčšie škody, keďže do povodia sa z oblasti hôr môže dostať veľké množstvo zrážok.

Pozor si však treba dať aj v Podunajskej nížine, kde budú stále vyčíňať búrky, ktoré budú spôsobovať lokálne zatopenie. Sledujte aktuálny pohyb búrok TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd