Silné prúdenie rozfúka hmly. Bude slnečno, ale veterno

Peter Minárik
Po hmlistom a pochmúrnom víkende je pred nami prvý novembrový pracovný týždeň. Jeho prvé dni budú síce veterné, ale slnečné.
Počasie už niekoľko dní na našom území ovplyvňuje oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou a prináša tu mrazivé počasie. K nám tlaková výš prinášala inverzný charakter počasia. Na horách tak vládlo slnečné počasie, ale v nižších polohách bolo prevažne zatiahnuté nízkou oblačnosťou a hmlisto. Môže za to teplý vzduchu od juhu, ktorý bol vlhký a v ktorom sa tieto hmly tvorili. Nasledujúce dni toto prúdenie zosilnie, čo zabráni tvorbe hmiel.

Prvé dni nového týždňa budú v tomto silnejšom prúdení prevažne jasné až polooblačné, ale najmä veterné. Prúdenie totiž zosilní natláčajúca sa tlaková níž nad Severným morom. Na našom území tak až do stredy treba počítať so silným vetorm, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 15 až 25 m/s. Na hrebeňoch hôr však bude fúkať silnejší vietor a tu sa nárazy môžu pohybovať aj okolo 30 m/s.

Na našom území bude síce veterno, ale slnečno. Hmly sa budú ešte vyskytovať v priebehu ranných hodín, ale počas dňa by sa mali na celom našom území rozplynúť. Pri slnečnom počasí vystúpi teplota do +14°C, no na západe a v oblastiach, kde sa prejaví tzv. fénový efekt môže byť aj teplejšie. Tu môže ortuť teplomera ukázať až okolo +17°C.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd