Silné tornádo na Morave bolo veľmi vzácne. Čo ešte vyplýva zo správy meteorológov?

Dominik Cenkner

Moravu koncom júna tohto roka zasiahla prírodná katastrofa v podobe tornáda, ktoré sa prehnalo hneď niekoľkými obcami. Okrem obrovských materiálnych škôd si vyžiadalo aj obete na životoch. Po pár mesiacoch od tragédie prišli českí meteorológovia s rozsiahlou správou, ktorá túto tragickú udalosť mapuje.

Výstrahy pred júnovým ničivým tornádom v Juhomoravskom kraji vyhodnotili meteorológovia po štyroch mesiacoch ako čiastočne úspešné. Český hydrometeorologický ústav v súhrnnej správe uviedol, že síce predpovedal výskyt búrok doprevádzaných nebezpečnými javmi, stupeň nebezpečenstva ale zostal podhodnotený.

Okrem toho ČHMÚ potvrdilo, že tornádo z 24. júna tohto roka, ktoré zasiahlo Moravu, malo silu F4. Nárazy vetra pri ňom dosahujú rýchlosť až 420 km/h.

Analýza taktiež ukázala, že svojou intenzitou a trvaním sa tornádo zaradilo medzi nebezpečné meteorologické javy, ktoré sa v Európe vyskytujú len veľmi vzácne.

So spomínanou silou pritom s určitosťou išlo o najsilnejší evidovaný jav tohto druhu na území Českej republiky. Pripomeňme, že tornádo si vyžiadalo 6 obetí a viac než 1200 poškodených domov, z ktorých viac než 200 museli kompletne zbúrať.