Silný vetrisko dorazí už o pár hodín. Pozrite si kde zafúka

Silný vetrisko dorazí už o pár hodín. Pozrite si kde zafúka
Ľubomír Franko

Tlaková níž Mortimer a s ňou spojený silný nárazový vietor zasiahne Slovensko už čoskoro. Nárazy vetra môžu aj v nížinách dosiahnuť až do 100 km/h. Pozrite si kde a kedy bude fúkať. 

Intenzívny vietor prinesie hlboká tlaková níž s názvom Mortimer. Jej stred sa momentálne nachádza v oblasti východného Nemecka a postupne sa bude presúvať ďalej na východ.

V Nemecku, Česku a v juhozápadnom Poľsku Mortimer spôsobil už aj škody a desiatky tisíc domácností sú bez dodávok elektrickej energie. 

Aj na slovenských horách už v týchto chvíľach fúka silný nárazový vietor. Na Chopku dosahuje v nárazoch aj viac ako 30 m/s, na Lomnickom štíte je to už do 35 m/s (okolo 130 km/h).

Nárazy vetra na Lomnickom štíte, zdroj: HZS
Nárazy vetra na Lomnickom štíte, zdroj: HZS

Sila vetra bude postupne narastať aj na našom území. Už dopoludnia by sa malo rozfúkať v Žilinskom kraji a na krajnom západe, okolo poludnia sa rozfúka aj v nížinách západného a východného Slovenska. 

Vietor bude dosahovať v nárazoch 50-80 km/h, v nížinách na západe a východe Slovenska to bude v nárazoch až do 100 kilometrov za hodinu. Postup vetra si môžete pozrieť aj na animácii. Takto to vidí model ICON-EU:

V skratke, vietor bude najsilnejší na horách, kde dosiahne rýchlosť o sile víchrice až silnej víchrice. V nížinách dosiahnu nárazy do 100 km/h. V dolinách a kotlinách to bude do 80 km/h. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd