Vietor konečne utíchol. Sabina sa s Českom rozlúčila iba včera

Vietor konečne utíchol. Sabina sa s Českom rozlúčila iba včera
Veronika Salayová

Silný vietor v Čechách páchal škody ešte aj včera, a to hlavne na južnej Morave. 

Výstraha pred víchricou Sabine platila v Česku od nedeľňajšej noci do včerajška do 18.00 hod. Víchrica bola najsilnejšia v pondelok, ale aj včera mali českí hasiči počas dňa 180 výjazdov kvôli popadaným stromom hlavne na južnej Morave. 

Na juhu Moravy museli včera znova zasahovať aj energetici. Bez elektrickej energie ostalo viac ako 380 domácností v Blansku a v Tasoviciach v Znojemskom okrese. 

Na prúd čakali včera aj obyvatelia niekoľkých miest v Juhočeskom kraji. V Českokrumlovsku sú domácnosti bez elektriny už tretí deň. Podľa hovorkyne energetikov je to tým, že silný vietor poškodil vedenia v dĺžke 2,5 km v ťažko prístupnom teréne.

Podľa lesníkov v šumavskom národnom parku padlo asi 50-tisíc stromov. Vojenské lesy hovoria o 130- až 150-tisícoch padlých stromov.

Poisťovne zatiaľ majú nahlásených 7 900 poistných udalostí v hodnote cez 270 miliónov korún. Najčastejšie ide o škody na bytových a obytných domoch. Tie tvoria zhruba 95 % všetkých škôd. Zvyšok sú škody na vozidlách.

Najviac škôd je hlásených v Stredočeskom a Juhočeskom kraji. K najvážnejšie zasiahnutým miestam patrí obec Rohozná na Vysočine, kde víchrica poškodila asi 50 domov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd