Situácia v Číne je vážna. To najhoršie ich ešte len čaká

Čína Veronika Salayová

Neustále dažde v strednej a vo východnej Číne od konca júna spôsobujú masívne povodne. Počet obetí stúpol na počet 140, obyvateľov postihnutých oblastí však to najhoršie ešte len čaká. 

Letné záplavy sú v Číne častým javom, avšak tento rok je situácia mimoriadne vážna. Masívne povodne už majú 140 obetí a mnohých nezvestných, informuje TASR.

Záplavy najviac zasahujú povodie rieky Jang-c'-ťiang, kde sa nachádza aj mesto Wu-chan, epicentrum pandémie koronavírusu. Neustále dažde zničili od konca júna až 28-tisíc domovov.

Meteorológovia však predpovedajú, že hladina rieky Jang-c'-ťiang a jeho prítokov by sa tento týždeň mala ešte zvýšiť, čo je pre obyvateľov dotknutých oblastí veľmi znepokojivá správa.

Na rieke Jang-c'-ťiang tento rok namerali tretiu najvyššiu úroveň hladiny v histórií meraní. Doposiaľ vôbec najvyššiu hladinu namerali aktuálne na 33 riekach. Úrady vydali varovania spolu na 433 tokoch.        

Záplavy a následné zosuvy pôdy najťažšie zasiahli provincie Ťiang-si, Chu-pej a Chu-nan v strednej Číne a An-chuej, Če-ťiang a Ťiang-su na východe krajiny.

Čínsky prezident Si Ťin-pching včera vyzval úrady na pomoc ľuďom, ktorí žijú v postihnutých oblastiach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd