Sledujte oblohu! Polárnu žiaru budeme môcť pozorovať zo Slovenska už túto noc

Veronika Salayová

Vplyvom geomagnetickej búrky môžeme z Európy pozorovať opäť polárnu žiaru. Uplynulú noc bola aj na našom území pozorovaná vzácna polárna žiara, ktorá sa len tak na Slovensku nevidí. Pri troche šťastia sa nám to môže podariť aj túto noc. 

Včera v noci bola na území západného Slovenska pozorovaná polárna žiara. Ide o jav, ktorý na Slovensku vôbec nie je bežný a objavuje sa skôr výnimočne.

Minulú noc sa objavila viac-menej nečakane, keďže šance na polárnu žiaru v takýchto južnejších zemepisných šírkach, ako je poloha Slovenska, neboli príliš veľké, no stalo sa. Včera totiž boli väčšie šance pre pozorovanie zo Severnej Ameriky než z Európy.

Túto noc sa karta pomyselne obrátila a šanca pre pozorovanie polárnej žiary je tentoraz vyššia z Európy než z Ameriky.

Šance máme slušné, ale treba aj kúsok šťastia

Obyvatelia severských štátov sa už teraz môžu tešiť na tento dych berúci zážitok, ale pri troche šťastia by sme ju mohli spozorovať aj z nášho územia. O niečo vyššiu šancu majú obyvatelia severných regiónov Slovenska.

Polárnu žiaru bude možné spozorovať počas celej noci, avšak nedá sa predikovať presný čas. Na nočnej oblohe sa môžu objaviť „tancujúce“ svetlá zelenej, žltej či fialovej farby, buďte preto v strehu.

Predikcia polárnej žiary na štvrtok. Zdroj: NOAA Space Weather
Predikcia polárnej žiary na štvrtok. Zdroj: NOAA Space Weather

Polárne žiary sú vyvolávané geomagnetickými búrkami podľa intenzity. V stredu našu Zem zasiahla geomagnetická búrka triedy G1 až G2, čo vyvolala polárnu žiaru aj v nižších zemepisných šírkach ako zvyčajne, okolo 50 ° zemepisnej šírky.

Zem zasiahne silnejšia geomagnetická búrka

Aj dnes Zem zasiahne geomagnetická búrka, avšak tá už bude o niečo silnejšia a v dôsledku toho javu je opäť možné pozorovať polárnu žiaru aj v o niečo južnejších polohách. 

Očakáva sa, že séria CME zasiahne magnetické pole Zemevo štvrtok, prípadne v piatok v skorých ranných hodinách, čo môže vyvolať silnú geomagnetickú búrku triedy G3, informuje SpaceWeather

Polárne žiary patria k jedným k najkrásnejším javom na nočnej oblohe. Ak sa vám podarí nejaký ten „úlovok“, budeme radi, ak nám ho pošlete.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd