Slnečné a teplé dni vyvrcholia s teplotami okolo +30°C. V sobotu doraz

Peter Minárik
Počasie v mnohých štátoch Európy je pod vplyvom rozsiahlej oblasti vysokého tlaku vzduchu. Prevláda slnečné a veľmi teplé počasie.

Teploty v strednej Európe stúpajú nad hranicu +30°C a prekračujú tak tropickú hranicu. Tropický deň môžeme na našom území zaznamenať už počas piatka a soboty, kedy do našej oblasti prílev teplého vzduchu bude vrcholiť.

Už aj na našom území môžete chytať prvý bronz. Uplynulé dni je počasie pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše, ktorá sa zo západného Ruska začala rozťahovať až nad oblasť Stredomoria. Aktuálne k nám po jej zadnej strane prúdi od juhu teplý vzduch pred blížiacim sa frontálnym rozhraním.

 

Pred nami sú teplotne nadpriemerné dni

Nasledujúce dni budú na našom území veľmi teplé. V piatok a v sobotu sa teploty na našom území môžu v najteplejších oblastiach priblížiť až k hranici +30°C. Príjemné počasie bude narušené v sobotu, kedy front prinesie najmä na západ prechodné ochladenie. Dobre to vidieť aj na očakávaných teplotných anomáliach.

Frontálne rozhranie však cez naše územie neprejde a bude sa rozpadať. Výrazne chladnejší vzduch sa tak nad našu oblasť nedostane a už od nedele sa začne opäť otepľovať.

 

V sobotu zahrozia búrky

Počas soboty sa v teplom vzduchu nad naše územie nasunie frontálne rozhranie z Rakúska a z Česka. Vďaka nemu bude na našom území vlhší vzduch, ktorý sa tak v priebehu popoludnia bude labilizovať. 

Počas sobotňajšieho popoludnia sa v oblastiach stredného a severného Slovenska bude vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa vyformujú prehánky a búrky. Búrky zahrozia predovšetkým na strednom Slovensku. 

V priebehu večerných hodín by sa zrážkové pole malo presúvať zo stredného Slovenska smerom na juhozápad a zvyšky búrok prinesú na západ ako takú vlahu.

 

V nasledujúcich dňoch opäť vyjasnenie a oteplenie

Od nedele by sa počasie malo opäť zlepšovať. Počasie totiž ovplyvní ďalšia tlaková výš, vďaka ktorej budú teploty stúpať až k hranici +28°C. Teplé počasie by tak malo vydržať. Vývoj počasia do konca mája si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd