Slnečné a teplé počasie bude pokračovať. Babie leto potrvá do víkendu

Peter Minárik
Babie leto trvá na našom území už niekoľko dní. Túto dekádu ešte zotrvá a preruší ho až víkend.

V Európe, s výnimkou Britských ostrovov a Škandinávie, kde počasie ovplyvňujú pozostatky hurikánu Ophelia panuje pomerne príjemné, letné počasie. Skutočne môžeme hovoriť o letnom počasí, pretože v pondelok sme na našom území zaznamenali teplotu nad hranicou +25°C, ktorá je považovaná za hranicu letného dňa.

V Európe je ešte teplejšie, dokonca až tropicky. V Španielsku teploty už niekoľko dní prekračujú hranicu +35°C. Na západe Európy však už babie leto končí, no u nás zotrvá aj naďalej.

Sme pod vplyvom mohutnej tlakovej výše

Počasie na našom území ovplyvňuje rozsiahla oblasť nízkeho tlaku, ktorá sa rozkladá nad južnou Európou. Táto tlaková výš prináša do mnohých oblastí Európy nielen slnečné, ale aj teplé počasie a tak to bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. 

Na animácii prúdenia v hladine 850 hPa možno vidieť, že prúdenie bude konštantné aj v nasledujúcich dňoch a zmena sa črtá až v priebehu víkendu.

 

Teploty budú nadpriemerné

Nadchádzajúce dni prinesú stabilné, slnečné počasie. Každým dňom však bude pribúdať viac a viac hmiel, ktoré sa v niektorých oblastiach môžu udržať aj po celý deň. V dôsledku toho nestihnú slnečné lúče prehriať tak vzduch ako na začiatku tohto týždňa a preto budú maximá postupne nižšie.

 

Stále však teploty budú veľmi vysoké. Maximálne teploty sa budú pohybovať nad hranicou +20°C, čo je na súčasnú ročnú dobu mimoriadne veľa. Až do nedele nás tak čaká teplotne nadpriemerné počasie.

 

Na zmenu sa pripravte až počas víkendu, pravdepodobne v nedeľu. Od severozápadu by mal postúpiť studený front, ktorý prekazí babie leto. To by však v nasledujúcom týždni malo pokračovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd