Slnečnú Kaliforniu zasiahla zimná búrka. Vietor tam v nárazoch dosiahol aj 200 km/h

Dominik Cenkner

Nielen v našich končinách sme si v uplynulých dňoch užili aspoň akú takú zimu. Poriadna zima totiž zasiahla aj USA. V inak slnečnej Kalifornii sa dokonca vyskytla zimná búrka.

Vietor dosahujúci silu hurikánu 4. kategórie, pri pobreží trvalý a výdatný dážď, vo vnútrozemí husté sneženie. Státisíce domácností bez elektrickej energie a prepadol sa aj kus cesty na kalifornskej diaľnici.

Aj to je výsledkom vyčíňania zimnej búrky, resp. výraznej frontálnej vlny spojenej s tlakovou nížou nad Tichým oceánom, v inak slnečnej Kalifornii. Meteorológovia predpokladali, že naprší cez 200 litrov vody na meter štvorcový a napadne cez 200 centimetrov snehu. Aká bola realita?

Nepríjemnému počasiu čelila Kalifornia od utorka 26. januára, kedy spomínaná výrazná frontálna vlna prekročila hranice z Oregonu do Kalifornie. Napr. v pobrežnom Crescent City na severe boli zaznamenané nárazy vetra okolo 80 km/h, a to pri teplote +6 °C. K tomu sa pridal aj dážď, do polnoci 20 mm a nasledujúci deň ďalších 50 až 70 mm.

Búrlivé podmienky sa nevyhli ani veľkomestám ako je San Francisco. Na miestnom letisku v noci na stredu 27. januára zaznamenali poryvy vetra o sile cez 60 km/h. Za 12 hodín tam spadlo cez 30 mm zrážok. To zodpovedá tretine dlhodobého priemeru za mesiac január. 

Frontálna oblačnosť nad San Franciscom, zdroj: Twitter.com/JERRY QUINONEZ
Frontálna oblačnosť nad San Franciscom, zdroj: Twitter.com/JERRY QUINONEZ

V horách medzi San Franciscom a Los Angeles za 24 hodín, do stredajšieho rána, spadlo cez 110 mm zrážok. A to vo forme snehu.

Kvôli silnému vetru sa ocitlo viac ako 400 tisíc kalifornských domácností bez elektriny. V hlavnom meste Kalifornie - Sacramente, mal v noci z 26. na 27. januára vietor v nárazoch až 101 km/h.

Najviac však fúkalo na horách východne od Sacramenta. V oblasti lyžiarskeho strediska Alpine Meadows bol v nadmorskej výške 2652 m n. m. nameraný náraz 201 km/h.

K silnému vetru sa pridalo aj spomínané sneženie. Neďaleko mesta Redding, v polohách okolo 800 m n. m., za menej ako 10 hodín spadlo približne 80 cm snehu. V polohách od 2000 m n. m. celkovo spadlo medzi 100 až 250 cm snehu. Ojedinele dokonca 250 až 350 cm snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd