Slovenské národné parky získali 3. miesto v hodnotení parkov z celej Európy

Dominik Cenkner

Slovensko je známe svojimi prírodnými krásami. Hovorí sa, že u nás nájdeme všetko okrem mora. Všimol si to aj jeden britský portál, ktorý priniesol hodnotenie národných parkov.

Konkrétne ide o web saveonenergy.com, ktorý sa rozhodol zhodnotiť národné parky jednotlivých európskych štátov. Do úvahy pritom bral viacero faktov.

Medzi nimi napr. počet národných parkov v krajine, ich priemernú rozlohu či hodnotenie turistov na jednom z cestovateľských portálov. Na základe toho tak vyšlo 10 krajín, ktoré majú najlepšie hodnotené národné parky.

Nás môže tešiť fakt, že sme sa v tomto nabitom rebríčku umiestnili na treťom mieste. Pred nás sa dostali už len Slovinsko a Ukrajina.

Na druhej strane sa do prvej desiatky nedostali ani tak veľké krajiny ako Nemecko, Taliansko, Poľsko, či Fínsko a Švédsko. Susedná Česká republika skončila na ôsmom mieste.

Desiatka najlepšie hodnotených národných parkov v Európe, zdroj: saveonenergy.com
Desiatka najlepšie hodnotených národných parkov v Európe, zdroj: saveonenergy.com

Na území Slovenska sa nachádza 9 národných parkov, ktorých priemerná rozloha je 308 km2. Priemerné hodnotenia turistov sa pohybujú na úrovni 9,69 z 10. 

Zaujímavé pri tom je, že portál poukázal najmä na Národný park Muránska planina. Ten má dokonca hodnotenie od turistov na úrovni 10 z 10.

Aj toto je dôkazom toho, že netreba byť veľmi smutný ak sa v týchto časoch nedostaneme niekde k moru, resp. do zahraničia. Na Slovensku máme tiež množstvo krás, ktoré si rozhodne zaslúžia našu pozornosť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd