Slovensko čaká horúci týždeň plný búrok

Peter Minárik

Tento týždeň prinesie na naše územie početné búrky, ktoré opäť môžu byť aj intenzívne. Čo je však podstatné je to, že nás opäť čaká vlna horúčav, ktorá prinesie teploty vysoko nad hranicou +30 °C.

Počas uplynulej noci sužovali Slovensko búrky, ktoré veľmi pomaly doznievajú. Tie priniesli tisícky bleskov a výrazné zrážkové úhrny. Tieto búrky boli spôsobené prítomnosťou frontálneho rozhrania nad oblasťou strednej Európy.

Toto frontálne rozhranie sa bude nad strednou Európou nachádzať aj nasledujúce hodiny v dôsledku čoho treba počítať s tým, že na tomto rozhraní sa budú tvoriť početné búrky.

Bude veľmi teplo

Dôležitý fakt je to, že naše územie sa bude nachádzať pred týmto frontálnym rozhraním a na Slovensko tak bude zatekať mimoriadne teplý vzduch.

Počas dňa tak zavládne prevažne jasné až polooblačné počasie a teploty budú veľmi rýchlo stúpať nahor. Prítomnosť frontálneho rozhrania však zabezpečí vlhkosť a tak na pocit bude nepríjemne dusno.

Teploty sa vplyvom teplého prúdenia a slnečného žiarenia budú dostávať poriadne vysoko a to postupne až nad hranicu +30 °C. V najteplejších regiónoch nášho územia budú teploty stúpať až k hranici +35 °C.

vývoj počasia počas nasledujúcich hodín
vývoj počasia počas nasledujúcich hodín

Počítajte s početnými búrkami

Počasie však nebude pokojné. V teplom a vlhkom vzduchu sa v priebehu popoludnia bude vytvárať kopovitá oblačnosť a počas popoludňajších hodín počítajte až do neskorších večerných a nočných hodín s búrkami.

Ich najvyššia pravdepodobnosť je na začiatku týždňa v oblasti západného a severozápadného Slovenska. V druhej polovici týždňa však treba počítať s búrkami aj na zvyšku nášho územia.

Pred nami je tak síce ďalšia vlna horúčav, ale teploty vďaka vlhkosti nebudú príjemné a na pocit tak bude dusno. To však prospieva búrkam, ktoré sa budú nad našim územím vytvárať počas popoludňajších hodín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd