Slovensko čaká mimoriadne teplý a slnečný víkend

Peter Minárik

Počasie sa v uplynulých hodinách začalo na našom území zlepšovať, čo vyvrcholí počas víkendu. Pred nami je totiž mimoriadne teplý víkend, ktorý bude na súčasnú ročnú dobu nezvyčajný.

Príliv studeného vzduchu, ktorý sa na našom území vystupňoval v strede tohto týždňa sa v uplynulých hodinách na naše územie zastavil a do našej oblasti začína prenikať teplejší vzduch.

Príliv tohto teplého vzduchu vyvrcholí počas nadchádzajúceho víkendu, kedy sa teploty pri slnečnom počasí dostanú na Slovensku nezvyčajne vysoko.

Teplý vzduch a vplyv tlakovej výše

V priebehu nadchádzajúcich hodín bude počasie na našom území ovplyvňovať výbežok tlakovej výše, ktorý k nám bude zasahovať z oblasti Stredomoria.

Vďaka tomu zavládne na našom území stabilné počasie. V priebehu víkendu nás čaká prevažne jasné až polojasné počasie. Oblačnosti bude len veľmi málo a zrážky sa neočakávajú.

Okrem toho, že nás čaká pekné počasie, tak súčasne bude aj mimoriadne teplo. Do našej oblasti totiž bude po okraji tlakovej výše so stredom nad Stredomorím prúdiť veľmi teplý vzduch od juhozápadu až západu.

Počas soboty vystúpia teploty na našom území na +19 až +25 °C a v nedeľu, kedy by malo byť na našom území najteplejšie sa teploty dostanú na +21 až +27 °C. Takéto teploty sú pritom nezvyčajné. V porovnaní s dlhodobým normálom budú očakávané teploty o 5 až 8 °C vyššie ako je bežné.

Počasie sa postupne pokazí

Teplé a stabilné počasie však na našom území nevydrží dlho. K pomerne výraznejšej zmene dôjde už v priebehu pondelka. V noci na pondelok začne počasie ovplyvňovať rozpadajúci sa oklúzny front.

Na začiatku týždňa tak postupne v našej oblasti pribudne oblačnosť a pridajú sa zrážky. Po veľmi teplom a slnečnom víkende, nás tak čaká zmena v podobe ochladenia a zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd